Bullar

Vanilj & jordgubbsbullar.

0 röster

Vanilj & jordgubbsbullar är så där smöriga så du njuter lika mycket av bullen som av fyllningen. Sjukt god om jag får säga det själv.

Visst blir du sugen på en tugga även innan gräddning.

Du kan såklart välja att lägga på jordgubbarna efter gräddningen om du föredrar det. Fördelen med att grädda innan är att det blir så gott och att bullen blir lättare att äta, hehe. MEN om du vill frysa in bullarna är det godast att lägga på efter. Så kanske baka av 50/50?

Degen är bakad med extra kärlek, alltså med mycket smör och ägg. Att jordgubbar och vanilj är som ett gift gammalt par är ju ingen nyhet så ni fattar nog hur gott det här blev.

Såklart drack jag ett STORT glas mjöl till. Har du rabarber kvar i trädgården ja då testar du att baka min rabarberbullar.

Vanilj och jordgubbsbullar

Ingredienser

Vanilj och jordgubbsbullar

    Vetedeg

    • 2 ½ dl rumstempererad mjölk 250g
    • 25 g färsk jäst
    • ¾ dl rårörsocker strösocker funkar lika bra, 60g
    • 1 ägg
    • 2 tsk vaniljsocker
    • Ca 9 dl vetemjöl ca 520g
    • ½ tsk salt
    • 75 g rumsvarmt smör

    Vaniljkräm

    • 1/2 vaniljstång alt. 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
    • 2 ½ dl mjölk 3%
    • ½ dl strösocker + ½ dl strösocker
    • 2 äggulor
    • 2 msk majsstärkelse
    • 15 g smör
    • 20 jordgubbar till garnering

    Pensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt
    • + lite rårörsocker till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Häll ut degen på bänken och dela i ca 16 degbitar, 65g st. Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 2 – 3 timmar under bakduk, till dubbel storlek.
    • Gör vaniljkrämen under tiden.
    • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, koka upp vaniljstång och frön med mjölk och socker. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke, häll på hälften av den varma mjölkblandningen över äggsmeten, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen med resterande mjölkblandning. Koka försiktigt upp till önskad konsistens, rör hela tiden. Ställ av från plattan och tillsätt smöret, rör om tills allt smör smält och gått in i krämen.
    • Låt svalna lite innan du fyller en spritspåse med krämen. Lägg i kylen tills bullarna jäst klart.
    • Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig).
      Snoppa och dela 8st jordgubbar på mitten. Hacka resten av jordgubbarna.
    • Tryck djupa hål i mitten påbullarna med ett glas. Sprits på vaniljkrämen, skeda över lite hackadjordgubbe. Tryck på en jordgubbshalva.
    • Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant, strö över lite rårösocker och grädda i ca 8 – 10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x