Jojokakor, Småkakor

Jojokakor med flädermarinerade jordgubbar

0 röster

Jojokakor med flädermarinerade jordgubbar är min senaste jojokaka och ja den blev minst lika god som dom tidigare varianterna! Men såklart nöjde jag mig inte där utan det fick även bli några varv med svartpepparkvarnen på jordgubbarna. Att jordgubbar och svartpeppar är gott ihop är väl ingen nyhet direkt men sjukt gott i alla fall!

Sega härliga kakor med mycket smak av sommar, jordgubbar, fläder och svartpeppar.

Här hittar du min första jojokaka med vaniljkräm, den mest klassiska smaken. Jag provbakade den MÅNGA gånger för att få den helt perfekt! Jojokakor är verkligen enkla att baka och ett stort plus i kanten att dom är glutenfria. Fyllningen kan du variera efter vad du gillar, basen med vaniljkräm är perfekt att utgå ifrån sen så fyller du med just det du vill.

Jojokakor med flädermarinerade jordgubbar

Ingredienser

Jojokakor med flädermarinerade jordgubbar

  • 15 dubblakakor eller 30 ofyllda kakor

Mandelkakor:

  • 500 g riven mandelmassa
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl brun farin strö
  • 3 äggvitor
  • 1 dl mandelflagor till garnering

Vaniljkräm:

  • 3 äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • ½ urskrapad vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 nypor salt
  • 3 tsk maizena potatismjöl funkar också bra
  • 75 g rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 200 g jordgubbar
  • 1 msk koncentrerad flädersaft
  • 4 – 5 drag med svartpepparkvarnen

Instruktioner

Gör så här!

  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 vanlig)
  • Riv mandelmassan på det grövsta, rör ihop med äggvita, farin och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet. Badda händerna i vatten och rulla en boll, tryck till lite lätt med ett finger. Upprepa tills du har 30st, se till att dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över rikligt med mandelflagor och grädda i ca 12 – 15 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
  • Häll äggulor, strösocker, urskrapad vaniljstång, grädde, salt och potatismjöl i en kastrull låt sjuda på medelvärme tills krämen tjocknat, (eller tills den är 84 grader) Vispa hela tiden, håll koll! Häll över krämen i en bunke och plasta direkt mot krämens yta, ställ i kylen för att svalna. När krämen är kyld vispar du ner rumsvarmt smör, ta i lite i taget. Vispa med elvisp till du har en fluffig slät kräm, häll krämen i en spritspåse med stjärntyll (strl 9).
  • Skölj och hacka jordgubbarna, blanda med flädersaft och svartpeppar i en skål. Ställ i kylen tills montering.
  • Montering: Spritsa vaniljkräm runt kanten på 15st kakor och fyll med marinerade jordgubbar, tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i! Ställ in i kylen minst 1 timma så kakorna får sätta sig lite.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x