Go Back

Vanilj och jordgubbsbullar

Ingredienser

Vanilj och jordgubbsbullar

    Vetedeg

    • 2 ½ dl rumstempererad mjölk 250g
    • 25 g färsk jäst
    • ¾ dl rårörsocker strösocker funkar lika bra, 60g
    • 1 ägg
    • 2 tsk vaniljsocker
    • Ca 9 dl vetemjöl ca 520g
    • ½ tsk salt
    • 75 g rumsvarmt smör

    Vaniljkräm

    • 1/2 vaniljstång alt. 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
    • 2 ½ dl mjölk 3%
    • ½ dl strösocker + ½ dl strösocker
    • 2 äggulor
    • 2 msk majsstärkelse
    • 15 g smör
    • 20 jordgubbar till garnering

    Pensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt
    • + lite rårörsocker till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Häll ut degen på bänken och dela i ca 16 degbitar, 65g st. Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 2 - 3 timmar under bakduk, till dubbel storlek.
    • Gör vaniljkrämen under tiden.
    • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, koka upp vaniljstång och frön med mjölk och socker. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke, häll på hälften av den varma mjölkblandningen över äggsmeten, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen med resterande mjölkblandning. Koka försiktigt upp till önskad konsistens, rör hela tiden. Ställ av från plattan och tillsätt smöret, rör om tills allt smör smält och gått in i krämen.
    • Låt svalna lite innan du fyller en spritspåse med krämen. Lägg i kylen tills bullarna jäst klart.
    • Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig).
      Snoppa och dela 8st jordgubbar på mitten. Hacka resten av jordgubbarna.
    • Tryck djupa hål i mitten påbullarna med ett glas. Sprits på vaniljkrämen, skeda över lite hackadjordgubbe. Tryck på en jordgubbshalva.
    • Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant, strö över lite rårösocker och grädda i ca 8 - 10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.