Desserter, Glass, Påsk

Gurksorbet med basilika & mynta

0 röster

För ett tag sen var jag på dessertkurs med David Vidal, där gjorde han en sorbet på just gurka. Jag har ätit liknande förut och blev helt hooked igen. Så när jag kom hem visste jag direkt att det skulle bli det första jag skulle testa från kursen. Sagt och gjort! Ljuvligt god, jag har ändrat lite från Davids receptet och kommer säkert ändra igen men det blev så otroligt bra! Nöjd är bara förnamnet.

Bara för att få smaka av den direkt så krossade jag ett par havrekakor på ett fat, skedade på gurksorbet och klädde den med blommor, mynta och dill. Jag tror jag vet hur jag skall forma en desserttallrik nu för att få fram sorbeten på bästa sätt, men definitivt något salt till. Örterna kan du variera efter dina smakpreferenser och den gröna färgen kommer från babyspenat. Jag har ställt ännu en batch med koriander i kylen som jag skall köra i glassmaskinen ikväll, hoppas och tror det blir toppen!

Gurksorbet med basilika & mynta

Gurksorbet med basilika & mynta

Ingredienser

Gurksorbet med basilika & mynta

 • 2 ½ dl mjölk 250 g
 • 4 dl gurkjuice 400g ca 1 ½ -2 st hela gurkor med skal på
 • 2 dl strösocker 180g
 • 120 g flytande glukos
 • 4 st gelatinblad
 • 50 g limejuice
 • ½ näve myntablad
 • ½ näve basilika
 • 40 g baby spenat

Till servering:

 • Krossade havrekakor
 • Färska blomblad

Instruktioner

 • Lägg gelatinet i kallt vatten. Värm upp mjölk, glukos, limejuice och socker i en kastrull, sjud tills sockret lösts upp. Det kan verka som det skär sig men den går ihop när du mixat den. Mixa i gelatinet med stavmixer, ställ åt sidan och låt svalna helt.
  Skölj av gurkan och mixa till en massa i en separat bunke, sila av i en finmasking sil. Mixa i gurkjuice, spenat, basilika och mynta i mjölksmeten.
  Kör smeten i glassmaskin tills du har en len härlig sorbet. Smula rejält med havrekakor på ett fat, skeda på en rejäl skopa sorbet och garnera med mynta, basilika, dill och blomblad. Njut!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Hulda
Hulda
3 år sedan

Detta låter fantastiskt, måste testa!! Hur många portioner räcker receptet till och ska sorbeten in i frysen innan den serveras?

Linn Utbult
Reply to  Hulda
3 år sedan

Hej! ja testa den är fantastisk! Det blir ca 1L glass. Men minst 6 skulle jag säga. Frysen mår sen inte dåligt av rester eller hur 🙂 Linn

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x