Kardemumma & lakritsfudge
Kardemumma & lakritsfudge
Fudge
- 3 dl vispgrädde 300g
- 3 dl strösocker 270g
- ½ dl ljus sirap 70g
- 1 rejäl nypa salt
- 1-2 tsk lakritspulver efter smak
- ½ msk nymalen kardemumma
- 25 g rumsvarmt smör
Garnering
- Lakritsgranulat
- Flingsalt
- Nymalen kardemumma
Gör så här!
Koka upp vispgrädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lakritspulver och kardemumma, koka tills du når 118 grader. Rör om då och då, inte för mycket. Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20*20cm. Häll ner smeten i en bunke och vispa med elvisp eller i köksassistent ca 2 minuter för att svalna av lite innan du tillsätter smöret i två omgångar. Vispa på medelfart tills temperaturen gått ner till 50 grader, häll ner smeten i formen och strö över lakritsgranulat, kardemumma och flingsalt. Låt svalna helt och ställ sen i kylen tills du skall skära upp den. Förvara i en tät burk i kylen. Njut!