Go Back

Kanelbullar - Laktosfria

Ingredienser

Laktosfria kanelbullar

  • ca 40 bullar

Vetedeg

  • 5 dl kall laktosfri mjölk 3% 500g
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk nystött kardemumma
  • Ca 15 - 16 dl vetemjöl ca 1 kg
  • 200 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg

Kanelfyllning

  • 200 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl farinsocker 80g
  • 1/2 dl mald kanel
  • 1 tsk kakao
  • 2 tsk vetemjöl eller majsstärkelse
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Äggpensling

  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 msk laktosfri mjölk

Garnering

  • Pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen börjar lösa upp sig. Tillsätt hälften av mjölet ihop med socker, vaniljsocker, smör och kardemumma. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
  • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
  • Bred ut fyllningen jämnt över degen och rulla ihop till en rulle. Skär ca 2-3 cm breda delar och göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper i, låt jäsa i 2-3 timmar under bakduk. Du kan också ställa en plåt i kylen över natten och grädda av på morgonen, då behöver dom jäsa ytterligare en timma i rumstemperatur innan du gräddar dom.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper. Vispa upp ägg, salt och lite mjölk och pensla bullarna noga, strö över pärlsocker. Grädda bullarna i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.