Mjuka kakor, Pajer

Äppelcobbler med lättvispad grädde.

0 röster

Äppelcobbler med lättvispad grädde är otroligt gott. Enklare att göra än en paj men minst lika god. Tänk er att det är ett mellanting mellan äppelpaj och en mjuk kaka. Ja då förstår ni hur gott det blev va?

Jag älskar inte att diska så jag gjorde den direkt i stekpannan, ganska fint att servera så också. Men det går lika bra att göra i pajform, antingen en stor eller sex mindre pajformar. Kanel och kardemumma ihop med äpple är ju en klassiker som inte gör en besviken direkt. Och har du glass hemma är det nästan ännu godare än lättvispad grädde. Eller vem försöker jag lura ta både och! Dubbelt så gott!

Så nu vill jag bara göra cobbler av massa olika goa bär, frukter och smaksättning i smeten. Som vanligt när jag testar något nytt. Tänk rabarber med lakritspulver i smeten. Gud va gott!

Äppelcobbler

Ingredienser

Äppelcobbler med lättvispad grädde

    Stekta äpplen:

    • Ca 500 g äpple
    • 25 g smör
    • ½ dl strösocker
    • 2 msk kanel
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 2 msk majsstärkelse

    Smet:

    • 125 g smör rumsvarmt
    • 1 dl strösocker
    • 1,5 dl havregryn
    • 1 ½ dl vetemjöl
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 0,5 dl vispgrädde eller gräddfil
    • 1 ägg
    • 100 g mandelmassa

    Lättvispad grädde till servering.

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Skölj och hacka sockerbits stora bitar av äpplena med skalet på. Fräs äpplebitar med smör, socker, kanel och kardemumma i en stekpanna lite snabbt. Tillsätt majsstärkelse, rör om och ställ åt sidan.
      • Vispa ihop smör och socker med elvisp i en bunke tills det är fluffigt.
      • Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och vänd ner det i smöret.
      • Rör ner riven mandelmassa, grädde och ägg, rör ihop till en jämn smet.
      • Täck de stekta äpplena med smeten i stekpannan (kolla så den tål att vara i ugnen) och grädda i ca 30 -35 minuter eller tills den fått fin färg. Du kan även göra den i en pajform. Låt svalna lite innan du serverar och ös på med lättvispad grädde.

      Författare: Linn Utbult

      Prenumerera
      Notis om
      guest

      0 Comments
      Inline Feedbacks
      View all comments
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x