Hela Sverige bakar, Mjuka kakor

Äppelkaka Upside down

0 röster

Äppelkaka Upside down är en riktig favoritkaka med kardemumma och kanel som jag tog fram i samarbete med Saltå Kvarn, som just nu är partners under årets säsong av Hela Sverige bakar. Kan ni fatta att det är hela 4 år sedan jag tog hem vinsten?!

Visst är det något speciellt med en god äppelkaka? Personligen har jag så många smakminnen kopplade till denna kaka så jag blir alldeles varm i kroppen. Då äpplena bakas i botten av formen få du en härlig överraskning när du vänder på kakan. Det är med skräckblandad förtjusning varje gång. Jag har valt att baka med både vetemjöl och siktat dinkelmjöl för att få en djupare smak och det blev en fullträff. Det här är en kaka du inte vill missa och JA såklart kan du servera med glass, grädde eller vaniljsås till. Eller varför inte alla tre?

Att baka med bra råvaror är en självklarhet och Saltå Kvarn har ett så stort sortiment att det fattas mig ingenting i skafferiet. Allt mjöl från Saltå Kvarn är stenmalet och ekologiskt utan tillsatser. Ju mer bonden gör för miljön, ju mer får de betalt av Saltå Kvarn vilket är fantastiskt. Våga prova att byta ut en liten del av vetemjölet mot en annan sorts mjöl, en sån liten förändring kan ge en helt annan smak eller textur. Sen att det är så snygga förpackningar gör ju att det är helt okej när jag slarvar med att städa undan efter mig. Vilket händer ganska ofta här hemma.. Det är en av nackdelarna med att jobba hemma. Mest för min familj som får leva med stöket som all bakning och fotografering innebär.

Äppelkaka Upside down.

Ingredienser

Äppelkaka Upside down.

    Smet:

    • 125 g rumsvarmt smör
    • 2 dl råsocker 180g
    • 3 st ägg
    • 2 dl vetemjöl 120g
    • 1 1/3 dl siktat dinkelmjöl 80g
    • 1 tsk bakpulver
    • 2 tsk vaniljsocker
    • ½ tsk salt
    • 1 tsk nymalen kardemumma
    • 2 tsk kanel
    • 1 ½ dl gräddfil eller naturell yoghurt 150g

    Fyllning:

    • ½ dl ljus sirap 70g
    • 2 msk råsocker
    • 3 svenska röda äpplen
    • Garnering
    • Rostade mandelflagor

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Fodra en springform (22cm) med bakplåtspapper, använd lite smör på botten och kanterna för att få pappret att fästa. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader över och under värme).
    • Vispa smör och råsocker i en bunke med elvisp i minst 2 minuter, tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop till en fluffig smet. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll ner i äggsmeten tillsammans med gräddfil, vänd ihop med slickepott till en jämn härlig smet.
    • Bred ut sirap i botten på formen och strö över råsockret. Skiva ca ½ – 1 cm tjocka skivor äpple och lägg ut ett mönster med äppelskivorna på sirapen. Häll på smeten försiktigt och grädda i ca 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan svalna lite i formen innan du försiktigt vänder den upp och ner på ett fat. Rosta mandelflagor i torr stekpanna, vakta noga så du inte bränner vid mandeln. Strö över mandeln innan servering.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x