Övrigt, Desserter

Syrlig lingoncurd

0 röster

Syrlig lingoncurd är en len kräm som passar lika bra som interiör i en tårta som på en rostad macka med smör. Otroligt gott! Jag har ett dunderrecept som kommer i dagarna med den här ljuvliga curden. Det vill ni inte missa. Ni hintar den på bilden..

Jag har tagit fram ett recept på saffransäggost med lingoncurd som kommer lagom till advent. Den kommer även Skärgårdshotellet på Hönö ha på sitt julbord. Inte missa den, jag åt lite väl många bitar för det är så gott! Serverar såklart med lättvispad grädde. ALLTID grädde. Här hittar du ett grymt recept på havtornscurd.

Lingoncurden har även en skvätt citron i för jag vill åt den där riktigt syrliga smaken ihop med lingonen. Smöret binder ihop med lite salt, harmoni!

Syrlig lingoncurd

Portioner 3 dl

Ingredienser

Syrlig lingoncurd

  • 225 g frysta lingon ca 170g puré
  • Juice av 1/2 citron 30 g
  • 1 helt ägg
  • 2 äggulor
  • 1 2/3 dl strösocker 150g
  • 100 g tärnat smör
  • 1/2 gelatinblad

Instruktioner

Gör så här!

  • Häll ner lingonen i en kastrull och låt puttra tills du kan mosa dom. Mixa med en stavmixer och sila av med en finmaskig sil i en ren bunke. Häll tillbaka lingonpurén i kastrullen och tillsätt sockret. Låt småputtra tills sockret lösts upp helt.
  • Lägg gelatinet i kallt vatten.
  • Vispa upp äggen lite lätt och häll först på ca 1 dl av lingonen, rör hela tiden. Häll på resten av lingonen och rör ihop till en jämn smet. Nu kan du välja om du vill ställa bunken över ett vattenbad eller hälla ner smeten direkt i kastrullen igen. Jag häller ner direkt i kastrullen men då måste du röra väldigt noggrant så äggen inte ”tillagas”. Rör om hela tiden med en slickepott tills du har en tjock kräm eller tills krämen nått 84 grader. Ställ av från plattan och rör ner gelatinet.
  • Låt krämen svalna lite innan du mixar ner smöret i omgångar, fortsätt mixa någon minut till så curden går ihop helt. Häll ner krämen i en ren burk, låt svalna sätt på lock och ställ sen in i kylen.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x