Go Back

Syrlig lingoncurd

Portioner 3 dl

Ingredienser

Syrlig lingoncurd

  • 225 g frysta lingon ca 170g puré
  • Juice av 1/2 citron 30 g
  • 1 helt ägg
  • 2 äggulor
  • 1 2/3 dl strösocker 150g
  • 100 g tärnat smör
  • 1/2 gelatinblad

Instruktioner

Gör så här!

  • Häll ner lingonen i en kastrull och låt puttra tills du kan mosa dom. Mixa med en stavmixer och sila av med en finmaskig sil i en ren bunke. Häll tillbaka lingonpurén i kastrullen och tillsätt sockret. Låt småputtra tills sockret lösts upp helt.
  • Lägg gelatinet i kallt vatten.
  • Vispa upp äggen lite lätt och häll först på ca 1 dl av lingonen, rör hela tiden. Häll på resten av lingonen och rör ihop till en jämn smet. Nu kan du välja om du vill ställa bunken över ett vattenbad eller hälla ner smeten direkt i kastrullen igen. Jag häller ner direkt i kastrullen men då måste du röra väldigt noggrant så äggen inte ”tillagas”. Rör om hela tiden med en slickepott tills du har en tjock kräm eller tills krämen nått 84 grader. Ställ av från plattan och rör ner gelatinet.
  • Låt krämen svalna lite innan du mixar ner smöret i omgångar, fortsätt mixa någon minut till så curden går ihop helt. Häll ner krämen i en ren burk, låt svalna sätt på lock och ställ sen in i kylen.