Go Back

Äppelkaka Upside down.

Ingredienser

Äppelkaka Upside down.

    Smet:

    • 125 g rumsvarmt smör
    • 2 dl råsocker 180g
    • 3 st ägg
    • 2 dl vetemjöl 120g
    • 1 1/3 dl siktat dinkelmjöl 80g
    • 1 tsk bakpulver
    • 2 tsk vaniljsocker
    • ½ tsk salt
    • 1 tsk nymalen kardemumma
    • 2 tsk kanel
    • 1 ½ dl gräddfil eller naturell yoghurt 150g

    Fyllning:

    • ½ dl ljus sirap 70g
    • 2 msk råsocker
    • 3 svenska röda äpplen
    • Garnering
    • Rostade mandelflagor

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Fodra en springform (22cm) med bakplåtspapper, använd lite smör på botten och kanterna för att få pappret att fästa. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader över och under värme).
    • Vispa smör och råsocker i en bunke med elvisp i minst 2 minuter, tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop till en fluffig smet. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll ner i äggsmeten tillsammans med gräddfil, vänd ihop med slickepott till en jämn härlig smet.
    • Bred ut sirap i botten på formen och strö över råsockret. Skiva ca ½ - 1 cm tjocka skivor äpple och lägg ut ett mönster med äppelskivorna på sirapen. Häll på smeten försiktigt och grädda i ca 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan svalna lite i formen innan du försiktigt vänder den upp och ner på ett fat. Rosta mandelflagor i torr stekpanna, vakta noga så du inte bränner vid mandeln. Strö över mandeln innan servering.