Choklad bakelse med karamelpopcorn
En riktigt chokladig bakelse med salta popcorn i en len kola. Supergod och riktigt kul att baka.
Bottnar/cupcakes
- 75 g smör
- 1 tsk vaniljsocker 5g
- 1 dl bryggt kaffe 100g
- 1 dl mjölk 100g
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker 270g
- 3 dl vetemjöl 180g
- 1 dl kakao 40g
- 1 tsk bikarbonat ca 5g
- 1 tsk bakpulver ca 5g
- 1/2 tsk salt
Kolasås
- 1 dl ljus sirap 140g
- 1 dl strösocker 90g
- 1 dl vispgrädde 100g
- 1 msk smör
Garnering
- 1/2 påse poppade popcorn
- flingsalt
Choklad frosting
- 200 g färskost
- 1 dl vispgrädde 100g
- 200 g mjölkchoklad
Bottnar
Sätt ugnen på 170 grader varmluft och ta fram formarna till dina bakelser. Har du inga bra silikonformar så går det lika bra med muffinsformar.
Smäl smöret i en kastrull och tillsätt kaffe, mjölk och vaniljsocker, vispa ihop och ställ åt sidan.
Vispa upp äggen fluffigt i en bunke och tillsätt smörblandningen, rör ihop.
Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en annan bunke. Tillsätt detta i äggsmeten och blanda ihop tills du har en helt klumpfri smet.
Fyll formarna upp till 2/3 med smet så de inte sväller över för mycket och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter beroende på form. Låt svalna i formen och skär därefter av toppen för att få jämna bakelser.
Chokladfrosting
Värm hackad choklad i micron försiktigt på låg värme och ställ åt sidan så den svalnar lite.
Vispa grädden med färskosten tills den är fast och fin. Vänd försiktigt i chokladen och rör tills du har en jämn frosting. Sätt i tyll i en spritspåse och fyll med frosting.