Mjuka kakor

Restfestkaka!

0 röster

Min typ av kaka helt klart! Dels gillar jag att blanda bär, men framförallt gillar jag att inte slänga mat. Jag hittade röda vinbär ifrån vår trädgård, och vildhallon från landet blandat med köpe-blåbär ur vår knökfulla frys. Lycka när jag hittade svartvinbärsbladsocker i en låda.. Det fick också hänga med ner i smeten.

Det blir faktiskt väldigt gott med pärlsockret på toppen, ett litet crunch som lyfter kakan ännu mer! Innan har jag mest tänkt att det blir vackert på en kaka men det tillför verkligen något. Och vi maxar med vaniljgrädde till! Lika delar såklart! Det är sen gammalt.

Sugen på en rustik kaka? Ja då har du en riktig goding här!

Restfestkaka med blandade bär.

Rustik kaka med vad frysen hade att erbjuda, blanda hejvilt. Saftig och alldeles underbar!

Ingredienser

Kaka:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • ½ dl mjölk
  • 2 msk smör till formarna
  • ½ dl kokosflingor

Fyllning:

  • 2 dl frysta bär och frukt hallon, blåbär, röda vinbär och något björnbär
  • 1 msk citronsaft inte nödvändigt men hade en trött klyfta i kylen
  • ½ dl strösocker jag tog smaksatt med svartvinbärsblad
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1 dl mandelflagor
  • 2 msk pärlsocker

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljpasta

Instruktioner

Gör så här!

  • Lägg bären i en bunke och strö över socker, vaniljsocker, potatismjöl och kardemumma. Blanda runt, häll på citronjuice och ställ åt sidan, låt bären marineras en stund.
  • Smöra och bröa en springform (ca 26cm) med kokosflingor. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Vispa rumsvarmt smör med socker till det är riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop. Blanda mjöl med bakpulvret och alla kryddor i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll i mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  • Häll ner smeten i formen och häll ut bären över smeten. Strö över mandelflagor och pärlsocker, grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna innan du ta ut den ur formen.
  • Vispa ihop alla ingredienser till vaniljgrädden, konsistensen skall vara lättvispad snarare än för fast.
  • Servera din saftiga kaka med vaniljgrädden!

Tips!

  • Har du inte rumsvarmt smör så ta fram din osthyvel och hyvla skivor av smöret på en tallrik. Då har du rumsvarmt smör på 5 minuter. Har du inte vaniljpasta så funkar det såklart med vaniljpulver, vaniljstång eller bra vaniljsocker, smaka av under tiden så det inte blir för sött.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Elin Redin
Elin Redin
3 år sedan

Linn! Här sitter jag och min man och med var sin bit av den här kakan som är så god att man typ blir arg. Vi kände att ett tack till dig är rimligt. TACK!! Vilket recept!

Linn Utbult
Reply to  Elin Redin
3 år sedan

Hur har jag kunnat missa detta fantastiska meddelande! TACK från djupet av mitt hjärta.. Linn

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x