Som vi älskar småkakor här hemma! Jag lovar att dela fler recept med er under våren. Jag har ju alldeles för få recept på småkakor här med tanke på att det är det bästa jag vet! Här har ni ett litet gäng https://saltsomsocker.se/category/recept/smakakor/
Ikväll bakar jag och min yngste hallongrottor. En av hans favoriter, det är så kul att se hur han blir säkrare och säkrare på att baka. Ställer så kloka frågor och gör om när det blir fel utan att fråga. ”Får jag baka med dig mamma?” Ja ni fattar det går ju inte att säga nej.
Vi använder citruspressen på samma sätt som med dessa godbitar! https://saltsomsocker.se/drottning-hjortrongrottor/
Drottning & hjortrongrottor
Ingredienser
Mördeg:
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl socker
- ca 5 dl vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- drygt 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Fyllning:
- ca ½ dl drottningsylt
- ca ½ dl hjortronsylt
Bra att ha:
- Citruspress i trä
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
- Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
- Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
- Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.