Restfestkaka med blandade bär.
Rustik kaka med vad frysen hade att erbjuda, blanda hejvilt. Saftig och alldeles underbar!
Kaka:
- 150 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
- 3 dl mjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 2 tsk mortlad kardemumma
- ½ dl mjölk
- 2 msk smör till formarna
- ½ dl kokosflingor
Fyllning:
- 2 dl frysta bär och frukt hallon, blåbär, röda vinbär och något björnbär
- 1 msk citronsaft inte nödvändigt men hade en trött klyfta i kylen
- ½ dl strösocker jag tog smaksatt med svartvinbärsblad
- 1/2 msk potatismjöl
- 1 tsk mortlad kardemumma
- 1 msk vaniljsocker
Garnering:
- 1 dl mandelflagor
- 2 msk pärlsocker
Vaniljgrädde
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk florsocker
- 1 tsk vaniljpasta
Gör så här!
Lägg bären i en bunke och strö över socker, vaniljsocker, potatismjöl och kardemumma. Blanda runt, häll på citronjuice och ställ åt sidan, låt bären marineras en stund.
Smöra och bröa en springform (ca 26cm) med kokosflingor. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Vispa rumsvarmt smör med socker till det är riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop. Blanda mjöl med bakpulvret och alla kryddor i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll i mjölken och rör ihop till en jämn smet.
Häll ner smeten i formen och häll ut bären över smeten. Strö över mandelflagor och pärlsocker, grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna innan du ta ut den ur formen.
Vispa ihop alla ingredienser till vaniljgrädden, konsistensen skall vara lättvispad snarare än för fast.
Servera din saftiga kaka med vaniljgrädden!
Tips!
Har du inte rumsvarmt smör så ta fram din osthyvel och hyvla skivor av smöret på en tallrik. Då har du rumsvarmt smör på 5 minuter. Har du inte vaniljpasta så funkar det såklart med vaniljpulver, vaniljstång eller bra vaniljsocker, smaka av under tiden så det inte blir för sött.