Mat

Pasta Napolitana aka pasta i tomatsås.

0 röster

Min paradrätt när vi är i Italien helt klart. Är tomatsåsen bra då är det banne mig det godaste som finns. Men det måste vara bra tomater, annars faller rätten pladask. Att det skall vara perfekt kokad pasta till behöver jag väl inte nämna va?

Tomatsåsen kan kryddas med vad du gillar såklart, jag föredrar en liten hetta. Men den är inte framträdande utan den ligger och lurar. Sötma är sen gammalt viktig ihop med tomater. Syran likaså, har du täckt in det så kan du i stort sett krydda hur du vill. Lite kanel i gör såsen perfekt! I januari kan det ju vara lite skralt i kassan, då passar det perfekt med varm härlig billig mat. Pasta och risrätter är toppen!

Sicilien är verkligen en fantastisk plats, som ligger omhuldad med bomull i mitt hjärta. Minnen jag kommer bära med mig för alltid. Älskar den platsen, dit åkte jag och min sambo på vår första resa tillsammans. Haha jag minns chocken vi fick när vi tog ut vår hyrbil där, vi fick en sån där minibil, smart car? Vi är ju inte korta direkt men det gick precis, dock var det perfekt då det är smala gränder som tusan. Men nog om bilar, maten! Maten är fantastisk, pasta napolitana och zuppa di cozze vill jag ha varje dag. Cozze är musslor, och dom bästa är med citron. Massor av citron, vi har försökt att göra den här hemma men det fattas något. Har ni testat bucatini? En lite tjockare spagetti som är ihålig.

Det bästa med Italien är helt klart maten, hela familjen väljer god mat varje måltid. Inte turist-pommes och Nuggets. (som Elis åt i en månad i Thailand)

Pasta Napolitana (pasta i tomatsås)

Ljuvlig tomatsås med spagetti. Gott enkelt och billigt.
Portioner 2 portioner

Ingredienser

Tomatsås

  • Ca 3 msk olivolja
  • 2-3 st scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk mald spiskummin
  • 1 krm kanel
  • 1 cm hackad färsk chili
  • Flingsalt och svartpeppar efter smak
  • Saften från ½ citron
  • 1 burk hel tomat
  • 1 tsk honung eller 1 tsk socker
  • 2 msk riven parmesamost
  • 1 näve hackad bladpersilja och basilika
  • Spagetti för 2 personer, ca 200g. Jag använde Bucatini en lite tjockare ihålig spagetti.

Garnering

  • Hackad bladpersilja och basilika
  • riven parmesanost

Instruktioner

Gör så här!

  • Hacka lök och vitlök, hetta upp olivolja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och fräs på medelvärme tills löken blivit glansig och mjuk. Tillsätt alla kryddor samt färsk hackad chili, låt svettas en liten stund. Häll på citronsaften och tomaterna, låt puttra. Koka upp vatten och koka pastan enligt anvisningen på paketet. Smaksätt tomatsåsen med honung, ost, salt och svartpeppar. Släng i hackad persilja och basilika strax innan servering. Häll av pastavattnet och tillsätt pastan i tomatsåsen, blanda runt och häll upp i skålar. Piffa med riven ost och mer färska kryddor. Servera och njut!

Tips!

  • Har du ingen citron hemma så funkar det fint med vinäger, vilken som helt i stort sett. Det viktiga är att få en balans mellan, sälta, sötma och syra. Även en skvätt grädde funkar fint i den här såsen, jag slänger i det när jag lagar mat till barnen.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x