Go Back

Pasta i het tomatsås

Ljuvlig tomatsås med spagetti. Gott enkelt och billigt.
Portioner 2 portioner

Ingredienser

Tomatsås

  • Ca 3 msk olivolja
  • 2-3 st scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk mald spiskummin
  • 1 krm kanel
  • 2 cm hackad färsk röd chili
  • Flingsalt och svartpeppar efter smak
  • Saften från ½ citron
  • 1 burk hel tomat (mutti)
  • 1 tsk honung eller 1 tsk socker
  • ca 3 msk riven parmesamost
  • 1 näve hackad bladpersilja och basilika
  • Spagetti för 2 personer, ca 200g. J

Garnering

  • Hackad bladpersilja och basilika
  • riven parmesanost

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka pastan enligt anvisning på paketet och snåla INTE med saltet.
    Hacka lök och vitlök, hetta upp olivolja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och fräs på medelvärme tills löken blivit glansig och mjuk. Tillsätt alla kryddor samt färsk hackad chili, låt svettas en liten stund.
    Häll på citronsaften och tomaterna, låt puttra. Koka upp vatten och koka pastan enligt anvisningen på paketet. Smaksätt tomatsåsen med honung, ost, salt och svartpeppar. Skopa i lite av pastavattnet.
    Släng i hackad persilja och basilika strax innan servering.
    Häll av pastavattnet och tillsätt pastan i tomatsåsen, blanda runt och häll upp i skålar. Piffa med riven ost och mer färska kryddor. Servera och njut!

Tips!

  • Har du ingen citron hemma så funkar det fint med vinäger, vilken som helt i stort sett. Det viktiga är att få en balans mellan, sälta, sötma och syra. Även en skvätt grädde funkar fint i den här såsen, jag slänger i det när jag lagar mat till barnen.