Påsk, Mjuka kakor

Saftig vallmokaka med citron och lime

0 röster

Saftig vallmokaka med citron och lime är en kaka som jag blir lika glad av varje gång jag sätter tänderna i den! Fluffig, saftig och med mycket smak av både citron och lime, vallmo poppar lite gött i munnen.

Sockerkaka i sig kan ju upplevas trist men alltså jag älskar en hembakad sockerkaka, gärna äter jag den dagen efter med ett glas mjölk. Jag dricker inte mjölk annars om det inte serveras med sockerkaka eller en nygräddad bulle. GUD va gott och va sugen jag blev nu! Tur jag har en fullknökad frys! Som ett kinderägg faktiskt. Inte alltid positivt hittar ju en del gamla matlik också såklart!

Men nu struntar vi i min frys och fokuserar på denna ljuvliga kaka! Baka den till påsk, bjud på den och ta emot alla komplimanger.

Saftig vallmokaka med citron och lime.

Ingredienser

Sockerkaka

  • 4 stora ägg 240g
  • 3 dl strösocker 270g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 2 tsk bakpulver 10g
  • 1 nypa salt
  • Rivet skal från 1 citron
  • Rivet skal från 1 lime
  • 75 g smör
  • 1 dl rumsvarm mjölk 100g
  • 1/2 dl blå vallmofrön
  • Smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 1 ½ dl florsocker 80g
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk pressad lime
  • Rivet skal från både lime och citron

Topping

  • Rivet skal från både lime och citron
  • blå vallmo

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig).
  • Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 – 2 liter.
  • Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker med elvisp tills du har en riktigt fluffig smet, minst 5 minuter. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölken. Låt svalna lite.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke, rör ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt mjölkblandningen med vallmofrön, rivet lime och citronskal, rör ihop tills du har en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i ca 35 – 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan stå i minst 10 minuter innan du stjälper ut kakan.
  • Rör ihop glasyren och häll direkt på kakan, perfekt att skeda på från toppen av kakan så det rinner ner. Piffa kakan med lite extra rivet citron och limeskal.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x