Go Back

Saftig vallmokaka med citron och lime.

Ingredienser

Sockerkaka

  • 4 stora ägg 240g
  • 3 dl strösocker 270g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 2 tsk bakpulver 10g
  • 1 nypa salt
  • Rivet skal från 1 citron
  • Rivet skal från 1 lime
  • 75 g smör
  • 1 dl rumsvarm mjölk 100g
  • 1/2 dl blå vallmofrön
  • Smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 1 ½ dl florsocker 80g
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk pressad lime
  • Rivet skal från både lime och citron

Topping

  • Rivet skal från både lime och citron
  • blå vallmo

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig).
  • Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 – 2 liter.
  • Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker med elvisp tills du har en riktigt fluffig smet, minst 5 minuter. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölken. Låt svalna lite.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke, rör ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt mjölkblandningen med vallmofrön, rivet lime och citronskal, rör ihop tills du har en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i ca 35 – 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan stå i minst 10 minuter innan du stjälper ut kakan.
  • Rör ihop glasyren och häll direkt på kakan, perfekt att skeda på från toppen av kakan så det rinner ner. Piffa kakan med lite extra rivet citron och limeskal.