Skriv ut
Antal/Portioner 16 bitar

Ingredienser

Citronkladdkaka

  • 200 g smör
  • Citronzest från 4 citroner
  • ¾ dl citronjuice 75g
  • 2 ½ dl strösocker 225g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st ägg

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 askar färska blåbär

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över och undervärme, klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 24 cm.
  • Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop tills alla ingredienser precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.
    Vispa grädde till lättvispad. Bred ut grädden ut över kakan och strö över blåbär. Servera och njut!

Tips!

  • Vill du ha en helt rak och jämn kladdkaka så vänd på kladdkakan så botten får bli toppen, perfekt att spritsa på. Detta är en riktigt maffig kladdis så en liten bit räcker helt klart!