Semlor, Bullar

Semmelbaguetter

0 röster

Semmelbaguetter är inget jag tänkte göra utan dom kom till av att jag hade lite deg över som jag inte orkade rundriva till semlor. Så jag bara råkade rulla ut några längder och vips så kom idén att göra några baguetter. Strösslade på rårörsocker och flagad mandel och körde in i ugnen.

Så testa att köra halva degen vanliga semmelbullar och sen rulla ut några baguetter så du kan dippa loss när du känner för det! Jag spädde ut mandelmassan lite med grädde så den är lättare att dippa i, sen blev det vaniljkräm och grädde såklart!

Så dags för dipp! Här har du receptet på vaniljkräm och här hittar du mandelmassan, som sagt jag spädde ut mandelmassan lite, du kan också ta någon extra matsked med dulce de leche. Sen MÅSTE du ju ha lättvispad grädde till också! Ingen tvekan där va? Ja jag upprepar mig lite men alltså kan ju inte understryka nog hur gott den är med GRÄDDE! Puss!

Semmelbaguetter

ca 8 st

Ingredienser

Semmeldeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker ca 65g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 2 tsk nymalen kardemumma
  • 2 nypor salt
  • 1 litet ägg
  • Ca 7 – 8 dl vetemjöl 400 – 500g

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten eller mjölk
  • 1 nypa salt

Topping

  • 1 dl mandelflagor eller hackad mandel
  • 1/2 – 1 dl rårörsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt.
  • Arbeta degen i en köksassistent minst 10 – 15 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda mjöl vid utbaket. En deg tar tid på sig!
  • Häll ut degen och dela i ca 8 – 10 degbitar. Rulla ut till långa korvar. Lägg över och låt jäsa på bakplåt med bakplåtspapper i ca 2 – 3 timmar under bakduk. Har du en baguetteplåt så använd den helt klart!
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig).
  • Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla längderna noggrant, strö över socker och mandel och grädda i ca 10 minuter till dom är fint gräddade. Skär upp och doppa i mandelmassa, vaniljkräm och grädde.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x