Go Back

Semmelbaguetter

ca 8 st

Ingredienser

Semmeldeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker ca 65g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 2 tsk nymalen kardemumma
  • 2 nypor salt
  • 1 litet ägg
  • Ca 7 - 8 dl vetemjöl 400 - 500g

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten eller mjölk
  • 1 nypa salt

Topping

  • 1 dl mandelflagor eller hackad mandel
  • 1/2 - 1 dl rårörsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt.
  • Arbeta degen i en köksassistent minst 10 – 15 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda mjöl vid utbaket. En deg tar tid på sig!
  • Häll ut degen och dela i ca 8 - 10 degbitar. Rulla ut till långa korvar. Lägg över och låt jäsa på bakplåt med bakplåtspapper i ca 2 – 3 timmar under bakduk. Har du en baguetteplåt så använd den helt klart!
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig).
  • Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla längderna noggrant, strö över socker och mandel och grädda i ca 10 minuter till dom är fint gräddade. Skär upp och doppa i mandelmassa, vaniljkräm och grädde.