Bullar

Saftiga snippbullar!

0 röster

Saftiga snippbullar med massor av kanel, överösta med rårörsocker. Nu var det min son som kom hem från skolan och ville baka bullar. Jag frågade vilken sort. – Snippbullar såklart, mamma! Hans ord är min lag sen den dagen han föddes. Så snippbullebakning fick det bli.

Snippbullar har ni ju sett förut om ni följt med på min Hela Sverige Bakar resa. Du kan läsa mer om det i ett gammalt inlägg här.

Det är svårt att hålla sig för skratt när dom här bullarna kommer ut ur ugnen, man vet liksom aldrig hur degen drar iväg när den gräddas i den formen. Sen blev dom nästan för verklighetstrogna med sockerlagen, haha. Älskart!

Saftiga snippbullar

Ingredienser

Saftiga snippbullar

    Vetedeg

    • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 2 tsk malen kanel
    • Ca 15 dl vetemjöl ca 1 kg
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Kanelfyllning

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 dl farinsocker 80g
    • 1/2 dl mald kanel
    • 2 tsk vetemjöl
    • 1 msk vatten
    • 1 tsk kakao
    • 1 rejäl nypa flingsalt

    Äggpensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt

    Sockerlag till pensling

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Garnering

    • Rårörsocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
    • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bitar.
    • Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl, skaka av överflödigt mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten. En snippform alltså!
    • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
    • Vispa snabbt ihop ägg, mjölk och salt, pensla bullarna och strö över rårörsocker. Grädda i ca 8 – 10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x