Semlor

Glutenfria semlor med kolamandelmassa

0 röster

Glutenfria semlor med kolamandelmassa blev SUCCÉ! Om jag skall tro min BFF Karin som är en ”gluttis” då. Jag personligen var sjukt nöjd men att få bjuda någon som inte äter gluten på en nybakat semla var riktigt fint! Jag satt på händerna, spänd av vad hon tyckte men hon höll först bara tyst och mumsade så då fattade jag att den var god! Tystnaden är bästa svaret!

Alla bullar blev inte lika jämna tyvärr men alltså det är inte utseendet som skall styra här, det är texturen och smaken!

Det är alltid trixigt med glutenfria bullar då det ofta blir torrt. Men ett knep är att våga vänta med att hälla i allt ”mjöl” direkt. Ge degen tid att jobba in alla ingredienser innan du öser på mer mjölmix. Smält INTE smöret utan använd rumsvarmt, på så sätt slipper du ösa på mer mjöl. Smält smör suger åt sig så hoppa det steget helst!

Frys in de bullarna du inte skall pryda som semlor på direkten så tar du fram lite då och då när du blir sugen. Du kan absolut frysa in mandelmassan med om du nu inte trycker i dig allt? Den är galet god! Söt och lite salt, helt perfekt!

Glutenfria semlor med kolamandelmassa

Ca 15 semlor

Ingredienser

Semmeldeg

  • 3 ½ dl kall mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 – 3 tsk nymalen kardemumma
  • 1 ägg
  • Ca 7 dl mjölmix ca 400g, "Lailas" använde jag
  • 100 g rumsvarmt smör i kuber

Mandelmassa med dulce de leche

  • 200 g mandel med skal
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 äggvita
  • Ca 4 msk dulce de leche
  • 2 nypor flingsalt

5 dl grädde

    Florsocker

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Vispa ner fiberhusk, jäst och mjölk i bunken till din assistent, låt svälla i 10 minuter, vispa om lite då och då. Tillsätt ägg, socker, nymalen kardemumma och salt, kör ihop till en smet. Tillsätt ca 2/3 av mjölmixen och låt det gå in i smeten innan du tillsätter smöret, arbeta ihop till en kladdig deg.
      • Häll på resten av mjölet i omgångar tills du har en fastare deg men den får inte bli för torr och hård så var varsam. Låt sen degen arbeta i minst 10 minuter.
      • Häll ut degen och dela i ca 15 degbitar (ca 60g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Är degen lite kladdig så kan du rulla mellan händerna, du kan också väta händerna med lite vatten innan.
      • Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 2 timmar under bakduk. Jäs till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i ca 12 minuter till dom är fint gräddade.
      • Rosta mandeln i ugnen på 200 grader. Låt svalna och mixa mandeln fint, tillsätt florsocker, mixa igen. Släng ner äggvitan och mixa till en jämn massa. Tillsätt salt och dulche, rör om med en slickepott, ta en sked i taget då den kan bli lite lös. Häll i massan i en spritspåse.
      • Vispa upp grädden, vispa tills du får lätta toppar när du lyfter vispen. Hellre för lös än för hårt vispad. Häll ner grädden i en spritspåse med stor tyll.
      • Skär eller klipp lock och gröp ur lite av inkråmet. Spritsa ner mandelmassa i gropen i bullen, inte snåla! Spritsa sen på rikligt med grädde! Sätt på locket och pudra över florsocker, servera direkt!

      Tips!

      • Frys in bullarna så fort dom svalnat om du inte skall servera alla direkt.

      Författare: Linn Utbult

      Prenumerera
      Notis om
      guest

      0 Comments
      Inline Feedbacks
      View all comments
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x