Semlor

Vaniljsemla

0 röster

Vaniljsemla är ett fluffigt litet moln som slukas i några få men rejäla bett. Personligen så gör jag bara vaniljsemlor till barnen då jag är team-mandelmassa, MEN dom här blev sjukt goda! Fluffig bulle med mycket kardemumma, krämig vaniljkräm och perfekt vispad grädde. Bingo!

Vaniljkrämen kan du göra dagen innan och förvara i kylen, ja faktisk degen med men då bara på max 25g jäst. Snyggast blir bullarna om du rullar dom innan du ställer i kylen över natten men du kan absolut kyla hela degen, jag har då rakt inte plats för några plåtar i kylen.

Skall du inte servera alla på direkten? Ja men då fryser du in bullarna så fort dom svalnat och plockar fram så fort suget kommer. Då kan du ju äta dom med sylt eller varför inte dulce de leche om du inte har mandelmassa hemma. För ibland kommer sötsuget utan förvarning, såklart är bullarna goda att bara äta som dom är.

Vaniljsemla

Ca 30 semlor

Ingredienser

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 1 msk nymalen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1 stort ägg
  • Ca 14 – 15 dl vetemjöl 800 – 900g

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 1 ½ dl mjölk 150g
  • 2 dl vispgrädde 100g
  • ½ dl strösocker 45g
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse Maizena

Montering och garnering

  • 6 dl kylskåpskall grädde
  • Florsocker – bra att ha en tesil nära till hands

Instruktioner

Göra så här!

  • Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt. Arbeta degen i en köksassistent minst 10 – 15 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda mjöl vid utbaket. En stor deg tar tid!
  • Häll ut degen och dela i ca 25 – 30 degbitar (ca 60g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på bakplåt med bakplåtspapper i ca 2 – 3 timmar under bakduk.
  • Det är perfekt att göra vaniljkrämen under tiden degen jäser.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan på en kniv. Häll ner alla ingredienser i en kastrull, ja även vaniljstången.
  • Sjud krämen på medelvärme och rör hela tiden till krämen tjocknat. Plasta direkt mot ytan och låt svalna innan du ställer den i kylen. Fyll sen en spritspåse med krämen.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig).
  • Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant och grädda i ca 10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.

Montering:

  • Vispa upp grädden på låg hastighet eller för hand, då håller grädden formen bättre, häll ner i spritspåse med stjärntyll.
  • Skär ett litet lock och gröp ur bullen om du vill ha mycket fyllning. Fyll med vaniljkräm och toppa med rejäla mängder lättvispad grädde. Lägg på locket och pudra på med florsocker, perfekt att använda en tesil. Njut!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x