Go Back

Vaniljsemla

Ca 30 semlor

Ingredienser

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 1 msk nymalen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1 stort ägg
  • Ca 14 - 15 dl vetemjöl 800 – 900g

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 1 ½ dl mjölk 150g
  • 2 dl vispgrädde 100g
  • ½ dl strösocker 45g
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse Maizena

Montering och garnering

  • 6 dl kylskåpskall grädde
  • Florsocker – bra att ha en tesil nära till hands

Instruktioner

Göra så här!

  • Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt. Arbeta degen i en köksassistent minst 10 – 15 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda mjöl vid utbaket. En stor deg tar tid!
  • Häll ut degen och dela i ca 25 - 30 degbitar (ca 60g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på bakplåt med bakplåtspapper i ca 2 - 3 timmar under bakduk.
  • Det är perfekt att göra vaniljkrämen under tiden degen jäser.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan på en kniv. Häll ner alla ingredienser i en kastrull, ja även vaniljstången.
  • Sjud krämen på medelvärme och rör hela tiden till krämen tjocknat. Plasta direkt mot ytan och låt svalna innan du ställer den i kylen. Fyll sen en spritspåse med krämen.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig).
  • Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant och grädda i ca 10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.

Montering:

  • Vispa upp grädden på låg hastighet eller för hand, då håller grädden formen bättre, häll ner i spritspåse med stjärntyll.
  • Skär ett litet lock och gröp ur bullen om du vill ha mycket fyllning. Fyll med vaniljkräm och toppa med rejäla mängder lättvispad grädde. Lägg på locket och pudra på med florsocker, perfekt att använda en tesil. Njut!