Go Back

Semmelkladdkaka med mandelswirl & brynt smör

Semmelkladdkaka med mandelswirl & brynt smör

Ingredienser

Semmelkladdkaka med mandelswirl & brynt smör

  • Ca 10 bitar

Kladdkaka

  • 225 g smör brynt
  • 3 ägg + 1 äggula spara äggvitan till mandelmassan
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk nymalen kardemumma
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 msk vaniljsocker

Mandelmassakräm

  • 200 g grovt riven mandelmassa
  • 1 äggvita
  • ½ dl fint hackad mandel
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • + mandelflagor & hackade hasselnötter som topping

Garnering

  • 3 dl vispgrädde + ev 1 tsk strösocker
  • Rostade mandelflagor och hackade hasselnötter

Instruktioner

Gör så här!

  • Bryn smöret i en medelstor kastrull och ställ åt sidan för att svalna. Klä en springform (ca 24cm i diameter) med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Tillsätt alla ingredienser i smöret och rör om med slickepott tills du har en jämn smet. Häll ner smeten i formen.
  • Blanda ihop riven mandelmassa med äggvita, salt och hackad mandel till en slät massa. Häll ner massan i en spritspåse och klipp ett ganska stort hål så det går att spritsa ut enkelt. Spritsa ner en snurra med mandelmassan i smeten, börja i mitten och jobba dig utåt. Strö över mandelflagor och hasselnötter och grädda i ca 20-25 minuter. Kakan skall dallra rejält när du skakar lätt på den. Låt svalna i formen och ställ i kylen minst 2 timmar eller helst över natten. Ta försiktigt ut kakan ur formen, eventuellt skär försiktigt mot formen med en matkniv. 
  • Vispa grädden till lättvispad, häll ner i spritspåse med valfri tyll. Spritsa runt om kanten på kladdkakan, självklart skall alla få ta mer grädde om dom vill. Så ha spritspåsen välfylld och nära till hands. Garnera med mandelflagor och hackad hasselnötter, dra på lite nymald kardemumma och servera.