Go Back

Trillingnötskladdkaka

Ingredienser

Trillingnötskladdkaka

  • 10-12 bitar

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g ljus choklad
  • 3 st ägg (mellanstora)
  • 3/4 dl kakao 30g
  • 2 1/2 dl strösocker 225g
  • 2 1/2 dl vetemjöl 150g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Topping

  • 125 g nougat odense
  • 1 1/2 dl rostade hasselnötter
  • 150 g hackad ljus choklad
  • 2 tsk neutral olja tex. rapsolja

Garnering

  • Flingsalt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och fodra en springform (20 - 23 cm) med bakplåtspapper, även kanterna. Ta lite smör på kanterna så fäster bakplåtspappret.
  • Hacka chokladen medans du smälter smöret på låg värme i en rymlig kastrull, ta av från plattan. Häll ner hackad choklad och rör om tills chokladen smält helt.
  • Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop med en slickepott till en jämn smet.
  • Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen ca 16 - 18 minuter, kakan skall vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar lite på den. Låt svalna helt och ställ in i kylen minst 2 timmar, helst över natten.
  • Skär nougaten i kuber och smält över ett vattenbad. Bred ut nougaten på kladdkakan och ställ i kylen ca 15 minuter.
  • Under tiden smälter du hackad choklad över ett vattenbad. Tillsätt sen oljan och rör ihop. Ta ut ca 3 msk av chokladen och häll ner i en spritspåse.
  • Häll ut hälften av den smälta chokladen över nougaten och bred ut jämnt.
    Häll ner nötterna i resterande chokladen och rör om.
  • Placera ut chokladnötter tre och tre med en gaffel tills du fyllt hela kakan.
  • Låt kladdkakan stelna lite i rumstemperatur. Ta sen ut kakan försiktigt ur formen.
    Klipp ett litet hål i spritspåsen, ringla chokladen över hela kladdkakan. Toppa med flingsalt. (om du förberett för att ta fram imorgon kan du ta på saltet innan servering)
  • Skall du servera kakan samma dag kan den stå i rumstemperatur annars förvarar du den i kylen.

Tips!

  • Håll en kniv under varmt vatten och torka av innan du skär upp, då får du helt perfekt raka bitar.