Go Back

kalljästa vörtfrallor

Portioner 12 frallor

Ingredienser

Kalljästa vörtfrallor

  • 12 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl havregryn
  • 7-8 dl vetemjöl
  • ½ påse vörtmix ca 40g
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 ½ dl tranbär
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 tsk salt
  • 3 msk neutral olja
  • 2 msk brödsirap eller mörk sirap

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills du har en deg som känns som en tjock gröt, den skall vara rejält klibbig. Täck degen med lock eller plast och ställ i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Mjöla köksbänken och vält ut degen. Skär ut ca 12 st bitar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna på plåten och servera ljumma med smör!