Ankarsrum,  Bröd,  Frukost,  Mellanmål,  Vardag

mammabröd

”Hönökaka” ”bagebrö” ”kakebröd” – kärt barn har många namn. Min äldste har döpt om det till just mammabröd. Har vi mammabröd annars vill jag inte ha! Det är alla barn och vuxnas favorit här på Rossö, åtta kakor tar slut direkt. Denna gång är det bakat på kaffe istället för med porter, det blev ju ännu godare! Fast sen råkar ju jag ha kaffe av världsklass med.

så här lägger jag kakorna direkt efter gräddning

Jag kan nog påstå att alla på Öckerö där jag är uppväxt har ätit bagebrö. Inte ett fiberkorn så långt ögat når och en hel del socker, men allt är precis som det ska vara. Det finns så många fina minnen kopplat till bagebrö, men finast var såklart att sitta hos farmor Annie och fika i hennes kök på övervåningen av vårt hus. Farmor satte vant en sockerbit mellan tänderna, hällde kaffe på fat och sörplade glatt i sig, så även jag såklart. Fina farmor, tänk om hon kunde fått träffa mina små pojkar. Hon skulle skratta, klappa händer och spela på ett ostämd piano för dom. Bagebrö bakas egentligen i vedugn men funkar fint i hemmaugn också. Dock saknas den där speciella känslan som vedugns bakat bröd har, så får du chansen att testa så gör det!

lite smör på så är vi hemma!

Tips! Baka med stängda dörrar så det blir så där härligt svettigt, det skall helst jäsa ordentligt helt utan drag. Perfekt att baka en varm sommardag. Vill du göra kakorna till ett sötebröd, pensla med sirap som kokat upp med julmust efter gräddning, eller tillsätt blötlagda russin i degen. Kanske även tranbär skulle funka.

ojämna men perfekta!
Total tid 2 timmar 30 minuter
Antal/Portioner 8 kakor

Ingredienser

Mamma bröd

  • 50 g jäst EKO
  • 3 2/3 dl vatten eller mjölk (eller blandat) 375g
  • 2 tsk strösocker ca 10g
  • 1 1/2 tsk salt 9g
  • 1 dl avsvalnat kaffe 100g
  • 1 dl brödsirap/mörk sirap 140g
  • 11 dl vetemjöl ca 660-700g
  • 1 – 2 msk kanel eller brödkrydda
  • 50 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Mamma bröd, gör så här!

  • Smula ner jästen i bunken till din assistent.  Funkar fint i vanlig bunke med såklart! 
  • Värm vätskan till 37 grader, häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. 
  • Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen till den känns blank och smidig. Ca 10 minuter. 
  • Jäs under bakduk (eller plasta bunken) till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda lite lätt på bakbord och väg upp 200-250 gram per kaka, alternativt dela upp degen på åtta delar och rulla till bollar. 
  • Kavla ut till kakor ca 25 cm i diameter och ½–1 cm tjocka, jag kavlar sista varven direkt på ett bakplåtspapper så att de håller sig runda och fina, om jag orkar… Nagga ordentligt eller kavla sista varvet med en kruskavel och låt jäsa i 20–30 minuter.
  • Sätt ugnen på 270 grader varmluft eller så varmt det går! 
  • Sätt in en plåt upp och ner högt upp i ugnen, på så sätt kan du lätt ta in och ut dina bröd, genom att skjuta in brödet på bakplåtspapper och sen bara ta ut. Plåten skall vara i ugnen hela tiden så att den är riktigt varm. 
  • Grädda bröden på den varma plåten i den övre delen av ugnen ca 4 minuter. Vakta noga, det går fort på slutet.  
  • Lägg kakorna på varandra under bakduk tills de svalnat. 
    Brygg en rejäl kanna kaffe och njut av att få bjuda på dessa underverk! 

Tips!

  • Tips! Baka med stängda dörrar så det blir så där härligt svettigt, det skall jäsa ordentligt helt utan drag. Perfekt att baka en varm sommardag. Vill du göra kakorna till ett sötebröd, pensla med sirap som kokat upp med julmust efter gräddning, eller tillsätt blötlagda russin i degen


Kommentera