Go Back

Kalljästa pumpafrallor

Ingredienser

Kalljästa pumpafrallor

  • Ca 15 frallor

Deg

  • 12 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 dl pumpafrön
  • ½ dl linfrön
  • 1 msk Flingsalt
  • 3 dl riven pumpa butternut
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • Ca 9 dl vetemjöl 550g
  • Ca 2 ½ dl rågsikt 150g

Garnering

  • Olivolja
  • Pumpafrön
  • Flingsalt
  • Linfrön

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en bunke, häll på vatten och rör tills jästen lösts upp. Skala och riv pumpan på det grövsta. Tillsätt alla ingredienser (men ta inte allt mjöl direkt) och rör om med slickepott tills du har en jämn men kletig deg. Om den är rinnig snarare än kletig så tillsätt lite mer mjöl. Plasta bunken eller lägg en bakduk över och låt jäsa i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft, klä två plåtar med bakplåtspapper. Häll ut degen på en mjölad köksbänk och dela i ca 15 degbitar. Antingen så ”föser” du över en och en utan att forma dom eller så rullar du frallor i kupad hand. Jag föredrar att inte forma alls, då behåller dom sin luftighet. Pensla med lite olivolja, strö över frön och flingsalt. Öppna ugnsluckan, släng in några isbitar och grädda frallorna i ca 15 - 20 minuter. Kolla botten på frallan så den har fått fin färg, då är dom klara.
  • Isbitarna ger en krispigare yta, så det går att utesluta såklart!