Skriv ut
Antal/Portioner 25 st

Ingredienser

Kalljäst deg:

  • 5 dl mjölk, 3% 500g
  • 50 g jäst EKO
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 tsk salt 5g
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • ca 13 dl vetemjöl ca 780-800g
  • 1 st ägg
  • 150 g rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 3 msk kanel 30g
  • 1 nypa flingsalt

Tosca:

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 3 msk ljus sirap 60g
  • 2 msk vetemjöl 18g
  • 2 msk mjölk 30g
  • 75 g madelspån
  • 1/2 dl hackade pistagenötter ca 30g
  • 1 nypa salt
  • 1/2 st rivet skal från halv citron

Sockerlag till pensling:

  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl vatten 100g

Instruktioner

  • Smula jästen och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. 
    Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken eller täck med jäslock och ställ i kylen över natten. (Om du haft i ljummen mjölk så jäs i 30 minuter eller till dubbel storlek) 
    Det är perfekt att ställa fram smöret till fyllningen över natten i rumstemperatur. 
  • Vispa ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet. 
  • Dagen efter: Ta ut degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. 
    Skär remsor ca 2,5 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, tryck till i mitten av bullen med tummen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och koka upp socker och vatten till sockerlagen. Ställ åt sidan. 
  • Smält smöret till toscan och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk vispa ihop, låt koka upp. Sänk värmen och sjud några minuter. Tillsätt rivet citronskal, flingsalt, mandelspån och hackade pistagenötter.  
  • Tryck till igen mitt i bullen och klicka på tosca, grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg dom på ett galler och låt svalna.