Semmeltårta med färskostkräm och citron.
Mandelbottnar med kardemumma och brynt smör. Hemgjord mandelmassa med lite mandellikör. Färskostkräm med citron. Herregud min skapare så gott! Som en semmeltårta fast inte så tung.
Mandelbottnar
- 150 g smör
- 2 dl strösocker 180g
- 1 1/2 dl mandelmjöl 80g
- 1 dl vetemjöl 60g
- 1 tsk bakpulver 5g
- 1 tsk salt 5g
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 5-6 st äggvitor 160g
- 1 st rivet citronskal från 1 citron
Färskostkräm
- 2 dl vispgrädde 200g
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker 80g
- 200 g färskost
- 1 st citron, saft och rivet skal
Mandelmassa
- 100 g mandel med skal
- 1 dl florsocker 80g
- 1 st äggvita
- 1-2 msk mandellikör eller punsch efter smak
- 1 nypa salt
Till montering & garnering
- rivet citronskal
- mortlad kardemumma
- torkade blomblad
Färskostkräm
Vispa rumsvarmt smör med florsocker tills det är riktigt luftigt. Rör i färskosten med slickepott försiktigt till en jämn kräm.
Vispa grädden lätt och vänd i smörkrämen, tillsätt citronjuice och skal efter smak. Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och häll i krämen. Lägg åt sidan.