Go Back

Semmeltårta med färskostkräm och citron.

Mandelbottnar med kardemumma och brynt smör. Hemgjord mandelmassa med lite mandellikör. Färskostkräm med citron. Herregud min skapare så gott! Som en semmeltårta fast inte så tung. 
Total tid 1 timme
Portioner 8 bitar

Ingredienser

Mandelbottnar

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 1/2 dl mandelmjöl 80g
  • 1 dl vetemjöl 60g
  • 1 tsk bakpulver 5g
  • 1 tsk salt 5g
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 5-6 st äggvitor 160g
  • 1 st rivet citronskal från 1 citron

Färskostkräm

  • 2 dl vispgrädde 200g
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker 80g
  • 200 g färskost
  • 1 st citron, saft och rivet skal

Mandelmassa

  • 100 g mandel med skal
  • 1 dl florsocker 80g
  • 1 st äggvita
  • 1-2 msk mandellikör eller punsch efter smak
  • 1 nypa salt

Till montering & garnering

  • rivet citronskal
  • mortlad kardemumma
  • torkade blomblad

Instruktioner

Mandelbottnar

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Bryn smöret i en kastrull och låt det bli riktigt brunt och nötigt, ställ åt sidan och låt svalna. 
  • Smöra och bröa tre formar med mandelmjöl, ca 15 cm i diameter. Blanda ihop alla torra ingredienser, häll på det brynta smöret och citronskal, rör till jämn smet.
    Tillsätt äggvitan och vispa ihop försiktigt.
  • Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Låt svalna i formen på ett galler tills montering.
    Gör under tiden krämen och mandelmassan.

Färskostkräm

  • Vispa rumsvarmt smör med florsocker tills det är riktigt luftigt. Rör i färskosten med slickepott försiktigt till en jämn kräm.
  • Vispa grädden lätt och vänd i smörkrämen, tillsätt citronjuice och skal efter smak. Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och häll i krämen. Lägg åt sidan. 

Mandelmassa.

  • Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Tillsätt mandellikör efter smak. Häll i massan i en spritspåse utan tyll. 

Montering

  • Lägg en botten på ett fat och spritsa ut lika stora toppar med färskostkrämen, spritsa sen ut små pluttar med mandelmassan. Riv lite citronskal över och upprepa med nästa botten. 
    Lägg på sista bottnen och spritsa fina jämna toppar och pluttar ut små klickar av mandelmassan. Strö över kardemumma och riv över lite citronskal, strö över torkade eller färska blomblad. Jag har även lite rostad vit choklad på. Kanske vill du hellre strö över nötter och mandel? Bara kör på det du gillar! 
  • Glöm inte att ta ut tårtan i god tid om du haft den i kylen, alla smaker kommer tydligare fram om den inte är kylskåpskall. Njut!