Påsk, Tårtor

Frozen citroncheesecake med vallmobotten.

0 röster

Frozen citroncheesecake med vallmobotten är en frisk, syrlig tårta som passar perfekt till påskbuffén. Vi åt ofta frozen cheesecake som barn, men då var det utan citron och digestivebotten. Så det är lite nostalgi att baka den här. Om du inte har tid att baka en botten kan du alltid smula kex och dra på lite smör, röra ihop och ha som botten istället.

Jag gillar verkligen mazarinbotten som den här, just ihop med syrlig cheesecake så blir det en otrolig kombo. Lite seg botten med vallmo som poppar till det ihop med citron cheesecake, perfekt avmätt med syra och sötma.

Tänk på att tina tårtan i minst 30 minuter innan så tårtan hinner bli så där härligt krämig. Annars blir det mer som att du serverar en glass. Mamma gjorde en daim cheesecake minns jag nu, måste baka den ASAP!

Frozen citroncheesecake med vallmobotten

Ingredienser

Frozen citroncheesecake med vallmobotten

    Mandelbotten

    • 350 g riven mandelmassa
    • 2 äggvitor spara gulorna till chessecaken
    • 1 ägg
    • 2 msk blå vallmo
    • Rivet skal från 1 citron

    Cheesecake

    • 3 dl vispgrädde 300g
    • 300 g färskost
    • 3/4 dl färskpressad citron 75g
    • Rivet skal från 1 citron
    • 2 dl florsocker
    • 2 äggulor
    • 1 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker

    Garnering

    • Godisägg i olika färg och storlek
    • Örter
    • Blå vallmo

    Instruktioner

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig) och klä en springform med bakplåtspapper.
    • Rör ihop alla ingredienser till mandelbotten i en skål till en smet och häll ner i formen. Grädda i ca 20 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen.
    • Vispa upp grädden till lättvispad i en stor bunke, tillsätt färskosten och vispa snabbt ihop. Vänd ner siktat florsocker i grädden. Häll i citronjuice, äggulor, vaniljpasta och rör ihop. Tillsätt rivet citronskal och smaka av om du vill ha mer citronjuice, rör ihop tills du har en len mousse.
    • För att få en finare tårta så klä om springformen med bakplåtspapper, även kanterna. Placera mandelbotten i botten på nya formen och häll på citronmoussen. Skaka formen lite lätt mot bänken och jämna till toppen med en vinkelpalett eller en slickepott. Plasta in och ställ i frysen i minst 4 timmar eller över natten.

    Garnering

    • Ta fram tårtan i god tid innan servering, minst 30 minuter. Ställ på ett fat och garnera en ring av godisägg och färska örter. Strö över lite blå vallmo. Servera och njut!

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x