desserter,  Småkakor

Marängsnittar

Det kan vara så att jag har gömt lite choklad i vissa av dom men det kommer i ett separat recept.

Detta var min paradkaka som barn, jag bakade själv tidigt men slafsade runt och kletade ner hela köket. Och då jag har 4 bröder så gick kakorna åt direkt ifrån plåten. Hade jag tur fick jag ta mer än två kakor innan allt tog slut.

Mandelspån på är så himla gott!

Enkel kaka att slänga ihop och enkel att sluka helt i ett nafs. Testa dom och se till att gömma några om du har många syskon eller barn.

Och kanske gjorde jag en med vallmo och citron?
Total tid 30 minuter

Ingredienser

Mördeg

  • 200 g tärnat smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 5 dl vetemjöl 300g
  • 1 nypa salt
  • 1 st äggula
  • (ev 1-2 tsk kallt vatten)

Maräng

  • 3 st äggvitor
  • 2 dl strösocker, jag hade rårörsocker 180g

Instruktioner

Mördeg, gör så här!

  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft. 
    Häll alla ingredienser i en bunke utom äggula och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg med händerna, tillsätt äggula mot slutet. Blir degen smulig tillsätt vattnet. 
    Dela i 3 delar och rulla ut till långa korvar, lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta till med fingrarna och grädda i ca 8-10 minuter, ta ut och ställ för att svalna lite medans du gör marängen. 

Maräng, gör så här!

  • Vispa upp äggvitan lite lätt och tillsätt socker i två omgångar tills du har en fast maräng.

Garnering & montering!

  • Skeda på marängen och täck ut mot kanten på den gräddade längden, strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Marängen skall bara få lite färg.
    Låt svalna lite och skär i sneda snitt. Förvara i kylen om du inte äter upp alla direkt. 

Kommentera