![](https://saltsomsocker.se/app/uploads/sites/9/2019/06/IMG_0859-saltsomsocker-1024x683.jpg)
Detta var min paradkaka som barn, jag bakade själv tidigt men slafsade runt och kletade ner hela köket. Och då jag har 4 bröder så gick kakorna åt direkt ifrån plåten. Hade jag tur fick jag ta mer än två kakor innan allt tog slut.
![](https://saltsomsocker.se/app/uploads/sites/9/2019/06/IMG_0868-saltsomsocker.jpg)
Enkel kaka att slänga ihop och enkel att sluka helt i ett nafs. Testa dom och se till att gömma några om du har många syskon eller barn.
Marängsnittar
Ingredienser
Mördeg
- 200 g tärnat smör
- 1 dl strösocker 90g
- 5 dl vetemjöl 300g
- 1 nypa salt
- 1 st äggula
- (ev 1-2 tsk kallt vatten)
Maräng
- 3 st äggvitor
- 2 dl strösocker, jag hade rårörsocker 180g
Instruktioner
Mördeg, gör så här!
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Häll alla ingredienser i en bunke utom äggula och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg med händerna, tillsätt äggula mot slutet. Blir degen smulig tillsätt vattnet. Dela i 3 delar och rulla ut till långa korvar, lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta till med fingrarna och grädda i ca 8-10 minuter, ta ut och ställ för att svalna lite medans du gör marängen.
Maräng, gör så här!
- Vispa upp äggvitan lite lätt och tillsätt socker i två omgångar tills du har en fast maräng.
Garnering & montering!
- Skeda på marängen och täck ut mot kanten på den gräddade längden, strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Marängen skall bara få lite färg. Låt svalna lite och skär i sneda snitt. Förvara i kylen om du inte äter upp alla direkt.