Skriv ut
Antal/Portioner 40 små bollar

Ingredienser

Petit choux

  • 1 ¼ dl mjölk 3% 125g
  • 1 ¼ dl vatten 125g
  • ½ tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 125 g tärnat smör
  • 2 ½ dl vetemjöl 150g
  • Ca 4-5 ägg 250g

Fyllning

  • Smetana
  • Valfri fiskrom stenbitsrom, sikrom, löjrom.
  • Skivad eller hackad rödlök
  • Färsk dill

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader över och undervärmae. Värm upp mjölken tillsammans med vatten, socker, salt och smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan när första bubblan syns.
  • Sikta mjölet på ett bakplåtspapper och tillsätt det i mjölkblandningen i omgångar. Rör ihop snabbt. Ställ tillbaka på plattan och rör konstant med en träslev tills degen är blank och släpper från kanterna. Häll ner degen i vispskålen och låt svalna lite.
  • Vispa ihop äggen lite lätt i en bunke och arbeta in lite ägg i taget i degen med visparna. Det är viktigt att varje ägg arbetats in helt i smeten innan du tillsätter mer ägg. Är smeten för tjock så tillsätt mer ägg.
  • När du har en jämn fin smet, fyll en spritspåse, jag använder en rund tyll storlek 10 men det fungerar fint även utan tyll. Spritsa ut små bollar, 2–3 cm stora på en plåt klädd med bakplåtspapper. Spritsa dem inte för tätt, de puffar upp sig i ugnen.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, tills dom är gyllenbruna. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då säckar dom ihop! Låt svalna på galler.

Montering!

  • Klipp upp små lock på choux-bollarna och fyll botten med smetana, rom, rödlök och dill. Sätt på locket och servera direkt.

Tips!

  • Fyll choux-bollarna med en god räksallad och strö västerbottenost över. Smeten funkar lika bra till söta bakverk, fyll med hallongrädde så ha du en perfekt efterrätt till grillfesten! Får du bollar över så går dom att frysa.