Desserter,  Midsommar

Jordgubbspannacotta med gelé & saltpeppriga maränger

Midsommarens dessert är klar! En söt dessert med smak av sommaren, solmogna jordgubbar är verkligen livet alltså. För att väga upp det söta har jag bakad minimaränger med salt & peppar. Fantastiskt gott, barnen smakade utan att veta vad det var och dom tog båda fler. En ljuvlig dessert som passar alla gäster. Marängerna som blir över förvarar du i en tätslutande burk med lock. 

Jag satt och snackade med min man i soffan om den här desserten jag tänkte testa och så ville jag få in svartpeppar men även salt. Plus att jag ville ha med maränger. Så fem minuter senare har jag en laddning maränger med just svartpeppar och salt. Om dom var goda? Svar ja!

Desserten är gjord på Dansukkers Gelésocker Multi så den är helt utan gelatin. Jag blev glatt överraskad av hur enkelt det var att använda och hur snabbt det gick. EN perfekt midsommardessert!

Antal/Portioner 6 desserter

Ingredienser

Jordgubbspannacotta med gelé & saltpeppriga maränger. 6 desserter

    Salt & pepparmaränger

    • 3-4 st äggvitor 100g
    • 1 dl Dansukker Svenskt Strösocker 90g
    • 2 dl Dansukker Florsocker 120g
    • Flingsalt & svartpeppar efter smak

    Jordgubbsgelé

    • ¼ liter färska jordgubbar
    • ½ dl jordgubbssaft
    • ¾ dl vatten
    • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
    • ½ st urskrapad vaniljstång

    Jordgubbspannacotta

    • 500 g färska jordgubbar
    • 2 msk Dansukker Svenskt Strösocker
    • 4 dl vispgrädde
    • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 msk färskpressad citronjuice

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 80 grader varmluft, och klä två plåtar med bakplåtspapper.
    • Vispa upp äggvitan tills den är ganska fast och tillsätt sockret i två omgångar, vispa ihop tills du har en härlig glansig maräng. Sikta i florsocker, ta lite i taget och blanda försiktigt tills du har en jämn maräng. Häll i marängen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa ut maränger på plåten, strö flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen över marängerna. Grädda i ca 1 timma. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen för att torka ut ordentligt. Jag brukar låta marängerna stå i ugnen över natten.
    • Hacka jordgubbarna till gelén och häll upp i botten på sex glas. Koka upp saft, urskrapad vaniljstång, vatten och gelésocker i låt sen koka i ca 30 sekunder. Fördela gelén över jordgubbarna och ställ i kylen för att stelna.
    • Rensa och dela jordgubbarna, häll ner i en kastrull och koka upp med 2 msk strösocker om jordgubbarna är lite sura. Mixa med stavmixer och sila av jordgubbarna i en finmaskig sil. Häll tillbaka jordgubbspurén i kastrullen och koka upp med grädde, gelesocker multi, vaniljsocker och citronjuice. Låt koka upp och se till att det kokat i minst 30 sek. Låt svalna lite med rör ofta med silckepott. Häll pannacottan försiktigt på gelén och ställ i kylen för att stelna i ca 2 timmar. Garnera med färska jordgubbar och maränger. Njut!

    Kommentera