Go Back

Jordgubbspannacotta med gelé & saltpeppriga maränger

Jordgubbspannacotta med gelé & saltpeppriga maränger
Portioner 6 desserter

Ingredienser

Jordgubbspannacotta med gelé & saltpeppriga maränger. 6 desserter

    Salt & pepparmaränger

    • 3-4 st äggvitor 100g
    • 1 dl Strösocker 90g
    • 2 dl Florsocker 120g
    • Flingsalt & svartpeppar efter smak

    Jordgubbsgelé

    • ¼ liter färska jordgubbar
    • ½ dl jordgubbssaft
    • ¾ dl vatten
    • 1 dl Gelésocker Multi
    • ½ st urskrapad vaniljstång

    Jordgubbspannacotta

    • 500 g färska jordgubbar
    • 2 msk Strösocker
    • 4 dl vispgrädde
    • 1 dl Gelésocker Multi
    • 1 tsk Vaniljsocker
    • 2 msk färskpressad citronjuice

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 80 grader varmluft, och klä två plåtar med bakplåtspapper.
    • Vispa upp äggvitan tills den är ganska fast och tillsätt sockret i två omgångar, vispa ihop tills du har en härlig glansig maräng. Sikta i florsocker, ta lite i taget och blanda försiktigt tills du har en jämn maräng. Häll i marängen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa ut maränger på plåten, strö flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen över marängerna. Grädda i ca 1 timma. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen för att torka ut ordentligt. Jag brukar låta marängerna stå i ugnen över natten.
    • Hacka jordgubbarna till gelén och häll upp i botten på sex glas. Koka upp saft, urskrapad vaniljstång, vatten och gelésocker i låt sen koka i ca 30 sekunder. Fördela gelén över jordgubbarna och ställ i kylen för att stelna.
    • Rensa och dela jordgubbarna, häll ner i en kastrull och koka upp med 2 msk strösocker om jordgubbarna är lite sura. Mixa med stavmixer och sila av jordgubbarna i en finmaskig sil. Häll tillbaka jordgubbspurén i kastrullen och koka upp med grädde, gelesocker multi, vaniljsocker och citronjuice. Låt koka upp och se till att det kokat i minst 30 sek. Låt svalna lite med rör ofta med silckepott. Häll pannacottan försiktigt på gelén och ställ i kylen för att stelna i ca 2 timmar. Garnera med färska jordgubbar och maränger. Njut!