En spröd och krispig kardemummasnitt med en liten twist av muskotnöt.
Måltid Fika
Total tid 30 minuterminuter
Portioner 40snittar
Ingredienser
110grumsvarmt smör
1dlljust muscovadosocker80g
1stäggula20g
1/2mskljus sirap10g
3 1/4dldinkelsikt190g
2/3tskbikarbonatca 4g
1 tskstött kardemumma3g
1 1/2 tskmalen kardemumma6g
ettpar riv på en muskotnöt
1nypasalt
1stuppvispad äggvita till pensling
Kardemummasocker
1mskstött kardemumma
2mskströsocker
Instruktioner
Kardemummasnittar, gör så här!
Sätt ugnen på 180 grader varmluft och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Vispa smör, socker, äggula och sirap fluffigt i en bunke.
Blanda ner mjöl och bikarbonat och rör ihop allt till en deg. Tillsätt malen och stött kardemumma, salt och riv ner lite muskotnöt med rivjärn. Blanda ordentligt.
Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en plåt och platta ut dem med fingrarna eller, om du vill ha mönster, med en gaffel.
Blanda den stötta kardemumman med strösockret. Pensla längderna med lite äggvita och strö över kardemummasockret.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter, de skall bli härligt gyllenbruna.
Skär längderna på tvären när de fortfarande är varma och låt sedan svalna på galler. Förvara kakorna torrt.