Go Back

Kardemummasnittar med dinkel & muskotnöt

En spröd och krispig kardemummasnitt med en liten twist av muskotnöt. 
Måltid Fika
Total tid 30 minuter
Portioner 40 snittar

Ingredienser

  • 110 g rumsvarmt smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker 80g
  • 1 st äggula 20g
  • 1/2 msk ljus sirap 10g
  • 3 1/4 dl dinkelsikt 190g
  • 2/3 tsk bikarbonat ca 4g
  • 1 tsk stött kardemumma 3g
  • 1 1/2 tsk malen kardemumma 6g
  • ett par riv på en muskotnöt
  • 1 nypa salt
  • 1 st uppvispad äggvita till pensling

Kardemummasocker

  • 1 msk stött kardemumma
  • 2 msk strösocker

Instruktioner

Kardemummasnittar, gör så här!

  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft och lägg bakplåtspapper på två plåtar. 
  • Vispa smör, socker, äggula och sirap fluffigt i en bunke. 
  • Blanda ner mjöl och bikarbonat och rör ihop allt till en deg. Tillsätt malen och stött kardemumma, salt och riv ner lite muskotnöt med rivjärn. Blanda ordentligt. 
  • Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en plåt och platta ut dem med fingrarna eller, om du vill ha mönster, med en gaffel. 
  • Blanda den stötta kardemumman med strösockret. Pensla längderna med lite äggvita och strö över kardemummasockret. 
  • Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter, de skall bli härligt gyllenbruna. 
  • Skär längderna på tvären när de fortfarande är varma och låt sedan svalna på galler. Förvara kakorna torrt.