Go Back

Krämig västerbottenspaj

Ingredienser

Västerbottenpaj

  • 6-8 bitar

Pajdeg:

  • 2 ½ dl vetemjöl 150 g
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning:

  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g Västerbottensost
  • 1 krm cayennepulver
  • 2 krm vitlökspulver
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • 1 tsk salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader och leta fram en pajform ca 24 cm i diameter (eller klä in en springform med bakplåtspapper).
  • Mixa mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare, tillsätt äggulan och mixa ihop. Häll i vattnet och salt, kör snabbt ihop degen. Du kan även blanda degen för hand i en bunke. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och ställ in i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Vispa ihop ägg och grädde i en bunke, rör i osten och smaksätt med kryddor, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 25-35 minuter. Fyllningen skall ha ”stannat” när du skakar lite försiktigt på den. Låt svalna och ställ i kylen så pajen sätter sig helt. Perfekt att förbereda någon dag innan servering.
  • Servera gärna till skaldjur och dina favorit grönsaker eller som på bilden med creme fraiche, rödlök och stenbitsrom.