Godis,  Mellanmål,  Påsk,  Småkakor

Raw morotsbollar..

Okej här kommer en liten genväg, ett recept som blev till när jag gjorde raw morotskaka sist. Så jag tog en liten del av den smeten, rullade dom till supersmå bollar, det rekommenderar jag inte för det var jättetråkigt efter två bollar, haha! Sen rullade jag dom i kokos. Och efter det åt jag upp dom i ett nafs! Tjoff sa det!

Lurade även i barnen ett par stycken utan problem. Så följ receptet mer som en anvisning, alltså utan kokosfrosting och gör större bollar om du inte har en ängels tålamod. Jag har det definitivt inte, det kan hela min familj intyga!

Antal/Portioner 16 bitar

Ingredienser

morotskaka

  • 3 dl blandade nötter hasselnötter, valnötter, mandel och pistage. 150g
  • Ca 20 kärnfria dadlar
  • 1-2 tsk kokosolja
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 ½ dl riven morot ca 100g
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk stött kardemumma
  • 1 lime både saft och zest.
  • 1 msk citronjuice
  • 1 nypa flingsalt

kokosfrosting

  • 1 pkt 250ml kylskåpskall kokosgrädde (Garant)
  • 1/2-1 lime både saft och zest
  • ½ tsk vaniljpulver

Garnering

  • Rostade kokosflingor
  • Finhackad pistage

Instruktioner

  • Mixa nötterna tills dom är grovt hackade i matberedare, tillsätt dadlarna och mixa ihop. Om dadlarna är hårda/torra kan dom behöva blötläggas en stund i vatten. Mixa i kokosflingor, kokosolja och de rivna morötterna. Tillsätt kanel, kardemumma, limejuice, limezest, citronjuice och flingsalt. Mixa ihop till en massa och smaka av, är det väldigt söta dadlar kan det behövas mer lime eller salt. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper och tryck ut massan, platta till med botten på ett glas för att få en helt jämn yta. Ställ i kylen, gärna över natten.
  • Vispa ihop den kalla kokosgrädden med limejuice, limezest och vaniljpulver tills du har en jämn kräm.
  • Lägg morotskakan på en skärbräda och bre ut kokoskrämen, skär ut kakor. Lättast är att skölja en kniv med hett vatten sen torka av kniven och skära jämna snitt. Upprepa för varje snitt. Strö över rostad kokos och hackad pistage, garnera med färska blommor om det är säsong. Servera och njut!

Kommentera