
Grönkålssallad med ädelost, valnötter & apelsin

En riktig julsallad med grönkål, en sallad du kan variera efter vad du har hemma. Ädelost kan bytas ut till fetaost eller cheddar. Ja byt till den ost du vill helt enkelt. Viktigt är att massera grönkålen i oljan ordentligt, annars blir den mest seg och tråkig tycker jag. Du kan servera den på en julbuffé med funkar fint som lunch med, tänk då på att det kanske inte räcker till sex portioner.

Senapsdressing funkar alltid, vill du ha juligare smak då byter du ut dijonsenap mot kornig julsenap. Vrålgott det med! Jag äter grönkål så fort det finns tillgängligt, så gott och enkelt att tillaga.

Ingredienser
Fräsch grönkålssallad
- 4-6 portioner
Sallad:
- 200 g färsk grönkål
- 2 msk olivolja
- 1 msk citronjuice
- 1 tsk flingsalt
- 1 ½ dl granatäpplekärnor
- 2 st apelsiner
- 1 bit ädelost
- 1 dl valnötter
Senapsdressing:
- 1 tsk dijon senap eller julsenap
- 2 msk neutral olja
- 1 tsk citronjuice
- Salt & svartpeppar efter smak
- 1 tsk honung
Instruktioner
Gör så här:
- Riv grönkålen i mindre bitar, ta bort de grova stjälkarna. Lägg grönkål i en bunke, dra på olivolja, flingsalt och citronjuice, massera in i kålen med rena händer minst 3 minuter. Skala och skiva apelsinerna tunt, dela ädelosten i kuber. Rör ihop dressingen tills den blandats helt.
- Blanda grönkål med alla ingredienser på ett stort fat, ringla över dressingen och servera.