Go Back

Jojokakor med saffran

ca 20 kakor

Ingredienser

Mandelkakor:

  • 400 g riven mandelmassa
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 dl mandelspån
  • ½ g saffran
  • 1 nypa salt

Vaniljkräm med saffran

  • 3 äggulor
  • 3/4 dl strösocker ca 65g
  • 2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång
  • 1 ½ dl vispgrädde 150g
  • 1 nypa salt
  • 1 msk potatismjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • ½ g saffran

Instruktioner

Gör så här!

  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 vanlig) Riv mandelmassan, rör ihop med, saffran, äggvita, salt och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet.
  • Badda händerna i vatten och rulla snabbt till en boll, (ca 40st) lägg direkt på plåten eller spritsa ut smeten. Tänk storleken av en gammal femkrona.
  • Upprepa tills du har ca 40st, 20 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över rikligt med mandelflagor och grädda i ca 10-13 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
  • Häll äggulor, saffran, strösocker, vaniljsocker, grädde, salt och potatismjöl i en kastrull låt sjuda på medelvärme tills krämen tjocknat lite. (eller tills den är 84 grader) Vispa hela tiden! Häll över krämen i en bunke och plasta direkt mot ytan, ställ i kylen för att svalna. När krämen är kall vispar du ner rumstempererat smör, ta lite i taget. Vispa med elvisp till du har en fluffig slät kräm, häll krämen i en spritspåse med rund tyll.
  • Spritsa krämen på 20st kakor och tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig saffransfyllning i. Förvara i tätslutande låda kylen.