Chokladkola med kaffekross
Chokladkola med kaffekross
Chokladkola – många kolor
- 150 g mörk choklad
- 150 g smör
- 1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 4 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl mörk sirap brödsirap funkar det med
- 1 rejäl nypa flingsalt
Garnering
- 3 msk mortlade kaffebönor
- flingsalt efter smak
Gör så här!
Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 124 grader. Mortla kaffebönorna till du har ett fint kaffekross. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, häll i chokladkolan och strö över kaffekrosset samt flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i rejält stora bitar.