Go Back

Chokladkola med kaffekross

Chokladkola med kaffekross
Portioner 16 stora kolor

Ingredienser

Chokladkola – många kolor

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl mörk sirap brödsirap funkar det med
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Garnering

  • 3 msk mortlade kaffebönor
  • flingsalt efter smak

Instruktioner

Gör så här!

  • Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 124 grader. Mortla kaffebönorna till du har ett fint kaffekross. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, häll i chokladkolan och strö över kaffekrosset samt flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i rejält stora bitar.