Go Back

Skuren kola med brynt smör och en touch av kanel.

Måltid Fest
Total tid 1 timme
Portioner 30 kolor

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde 200 g
  • 1 dl ljust muscavado socker 80 g
  • 2 st kanelstång hela
  • 2 dl strösocker 180 g
  • 1 dl glykos 100 g
  • 1/2 dl vatten 50 g
  • 1 - 2 msk havssalt

Instruktioner

  • Gör så här!
  • Bryn smöret försiktigt men inte fega det skall bli nötbrunt, tillsätt kanelstänger och grädde samt muscovadosocker. Vispa ihop så socker löses upp. Ställ av från plattan och låt svalna lite. 
  • I en annan kastrull kokar du upp strösocker, glukos och vatten, koka tills den fått en nötbrun färg, då är den perfekt karamelliserad. 
  • Plocka ur kanelen. Häll i gräddblandningen försiktigt i tre omgångar och rör om efter varje gång, det kommer fräsa till här så helst inga små barn nära kastrullerna. 
  • Koka nu upp kolan till 122-124 grader, inte ha för bråttom utan låt den koka på medelvärme. Rör om då och då. 
  • Jag har använt mig av formar från Pufz men det går lika bra att fylla en rektangulär form klädd med bakplåtspapper ca 25 x 30 cm. Strö över havsalt och låt svalna i rumstemperatur. Jag brukar göra den på kvällen och låta den stå framme över natten. Sen skär jag kolan i bitar ca 2 x 7 cm.  
  • Tips! Slå in kulorna en och en i smörpapper och ge bort istället för en julblomma!