Wallys värmlandskakor
Havrekakor med russin, en klassiker med recept från min mans mormor Wally.
Total tid 30 minuter minuter
- 1 dl russin, gula, gröna och vanliga russin "valfria russin" 60g
- 1 1/2 dl vetemjöl 110g
- 1 1/2 dl hackade hasselnötter 90g
- 1 1/2 dl strösocker 135g
- 2 dl havregryn 70g
- 1 tsk bikarbonat 5g
- 175 g rumsvarmt smör
- 1-2 tsk kanel 3-6g
- 1 nypa salt
Värmlandskakor, gör så här!
Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Blanda russinen med mjölet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och kör elvispen med degkrokarna tills du har en jämn deg.
Rulla till små bollar, ca 18 gram, och lägg på plåten. Tryck till lätt med en gaffel, tänk på att inte lägga för tätt då de flyter ut ganska mycket.
Grädda 8-10 minuter och låt svalna på plåten, de är lite ömtåliga när de är varma.