Glutenfria frukostfrallor eller det perfekta hamburgerbrödet
Glutenfria frukostfrallor eller det perfekta hamburgerbrödet
Deg:
- 25 g jäst
- 9 dl kallt vatten
- 1 msk honung
- 1 ½ dl glutenfria havregryn
- 200 g kikärtsmjöl
- 200 g rismjöl
- 30 g majsmjöl
- 40 g psylium Finax
- 2 ½ tsk salt
- Sesamfrön & flingsalt till garnering
Gör så här!
Smula jästen i en stor bunke och blanda ut med allt vatten och honung. Rör ihop alla torra ingredienser i en separat bunke. Häll ner det torra ingredienserna och rör om tills du har en seg smet. Tänk en kletig deg eller en fast/seg smet. Täck bunken med plastfolie eller en bakhanduk och låt jäsa i ca 2 timmar till dubbel storlek.
Forma bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jag brukar ta en mosklämma/glasskopa och skeda ut på plåten. Knåda alltså inte degen alls, den skall vara klibbig. Om det fastnar på händerna så kan du väta händerna med lite vatten innan du formar bollar.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft, strö över sesamfrön och flingsalt. Grädda i ca 15-20 minuter, släng in lite vatten eller en isbit i botten av ugnen efter halva tiden, lägg direkt över på ett galler när du tagit ur dom. Annars blir dom lite fuktiga undertill.