Våfflor

Belgiska våfflor med kardemumma och vanilj.

0 röster
Närbild på våfflor garnerad med grädde och vindruvor.

Belgiska våfflor med kardemumma och vanilj funkar lika bra till frukost som brunch, lunch eller fika. Ja när funkar det inte är väl frågan?

Kolla in blodapelsinerna, älskar när dom är ordentligt blodiga.

Om du vill kan du skippa kardemumma och vanilj för att servera med bacon och lönnsirap till. Eller kanske gräddfil, hackad rödlök och kapris. Mums! Jag drog ner kardemumma i smeten då jag tycker det bara blir sött annars. Sen passade det perfekt med en syrlig yoghurt till. Men vill du gå all in på det söta så är ju glass, nutella, grädde och chokladsås givet. Som vanligt bara KÖR på det du gillar.

Barnens favorit med grädde, bär och choklad. Helst nutella med såklart!

Många tror att det är krångligt att göra belgiska våfflor, det stämmer inte alls. Jag gillar den matiga känslan i texturen. Mitt våffeljärn har olika inställningar så jag kan välja frasiga eller mer mjuka på ytan. Frasig föredrar jag men barnen vill såklart tvärtom. Inget nytt under solen. Vill du göra så här små våfflor? Ja då fyller du bara mitten av våffeljärnet med smet, är du superpetig kan du hälla ner smeten i en stansring, hålla kvar den ca 30 sek innan du stänger järnet.

Här hittar du ett kul recept på våfflor som min son har gjort.

Belgiska våfflor med kardemumma och vanilj

Måltid brunch, frukost
Portioner 12 Stora våfflor, 24 små

Ingredienser

Våfflor

  • 250 g smör
  • 6 dl vetemjöl 360g
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 1 tsk salt 5g
  • 1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk vaniljpasta) 10g
  • 1-2 tsk nymalen kardemumma 8g
  • 5 1/4 dl mjölk 3% 525g
  • 3 st stora ägg 180g

Garnering

  • vispgrädde, glass eller grekisk yoghurt
  • Bär och frukt

Instruktioner

Våfflor, gör så här!

  • Smält smöret, dra av kastrullen från värmen och låt svalna.
    Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, modell större.
  • Separera äggen och häll äggvitan i en rostfri bunke, ställ åt sidan.
    Vispa upp äggulan lätt med mjölken och häll ner i mjölblandningen, rör till en jämn smet. Tillsätt smöret och blanda väl.
  • Vispa äggvitorna till en hård maräng och vänd försiktigt ner i smeten.
  • Grädda våfflorna enligt anvisningar till ditt våffeljärn, på min kan man välja frasiga med mjuk inuti eller genom gräddade med samma textur rakt igenom. 
    Vill du göra små som på bilden, ta då och fyll smeten bara i mitten på våffeljärnet. Du får du dubbelt så många våfflor.
    Servera med det du tycker om!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
2 år sedan

Jag har testat många olika recept på belgiska våfflor, men aldrig blivit nöjd. Detta är det bästa recept jag testat, så nu slutar jag leta! Jag gjorde dock en variant utan kardemumma, och tog bara 1/3 så mycket vaniljsocker. Resultatet blev perfekt! Krispigt sega, om man kan säga så… 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x