Desserter, Frukost, Mellanmål, personligt

Brunch! Belgiska våfflor med kardemumma och vanilj.

0 röster

Det blev allt en liten brunch här hemma i helgen som var, stora goda våfflor med grekisk yoghurt, blåbär och rejält med lönnsirap. Barnen ville även ha sylt, dom älskar sylt! Ja vem gör inte det? Vi har verkligen fullt upp på helgerna med fotboll och aktiviteter och en mamma som jobbar sju dagar i veckan. Så på helgerna behöver jag få till ett par bak, men det är en utmaning skall ni veta. Tur att jag föredrar fullt ös framför att dega! Och tur att min kära sambo är likadan eller värre!

Jag har faktiskt aldrig gjort belgiska våfflor förut, det var ju superenkelt och verkligen gott! Jag tog i kardemumma då jag tycker det bara blir sött annars. Sen passade det perfekt med en syrlig yoghurt till. Men vill du gå all in på det söta så är ju glass, nutella, grädde och chokladsås givet. Som vanligt bara KÖR!

Smoothies alltså! Älskar det för att jag bar kan slänga i vad jag har, det blir alltid gott!

Jag dukade för ovanlighetens skull och vilken skön känsla det var att inte bara ”stress slänga” ut allt på bordet utan ta sig tid att piffa lite. Kanske kan få till var tionde middag så här? Eller var hundrade kanske är mer rimligt? Men jag lever efter min filosofi – hellre ett roligt och stökigt hem än ett tråkigt städat! Jag har inget behov av att visa upp en fin fasad, det stämmer ändå inte med verkligheten. Jag vill vara den som håller ordning men jag kan liksom inte. Det finns inte i mig.. längre.. Jag brydde mig förr, men det var så mycket tråkigare då! Så hellre dammråttor och lite skit i hörnen än ett trist inrutat liv där städning står på schemat.

Jag önskar mig dock en app som bara städar mitt hem med ett knapptryck, gärna gratis!

Belgiska våfflor med kardemumma

Ljuvliga matiga våfflor med kardemumma såklart! 
Älskar kardemumma! 
Måltid Fest
Total tid 30 minuter
Portioner 12 våfflor

Ingredienser

Våfflor

 • 250 g smör
 • 6 dl vetemjöl 360g
 • 1 1/2 dl strösocker 135g
 • 1 tsk salt 5g
 • 1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk vaniljpasta) 10g
 • 1-2 tsk stött kardemumma 8g
 • 5 1/4 dl mjölk 3% 525g
 • 3 st ägg 180g

Garnering

 • vispgrädde eller grekisk yoghurt 300g
 • färska blåbär eller sylt
 • lönnsirap

Instruktioner

Våfflor, gör så här!

 • Smält smöret, dra av kastrullen från värmen och låt svalna.
  Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, modell större.
  Separera äggen och häll äggvitan i en rostfri bunke, ställ åt sidan.
  Vispa upp äggulan lätt med mjölken och häll ner i mjölblandningen, rör till en jämn smet. Tillsätt smöret och blanda väl.
  Vispa äggvitorna till en hård maräng och vänd försiktigt ner i smeten.
  Grädda våfflorna enligt anvisningar till ditt våffeljärn, på min kan man välja frasiga med mjuk inuti eller genom gräddade med samma textur rakt igenom. 
  Servera med det du tycker om! Här blev det grekisk yoghurt med blåbär och lönnsirap! Nutella och vaniljglass vore ju mums! 
   
Prenumerera
Notis om
guest
2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
8 månader sedan

Jag har testat många olika recept på belgiska våfflor, men aldrig blivit nöjd. Detta är det bästa recept jag testat, så nu slutar jag leta! Jag gjorde dock en variant utan kardemumma, och tog bara 1/3 så mycket vaniljsocker. Resultatet blev perfekt! Krispigt sega, om man kan säga så… 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x