Go Back

Belgiska våfflor med kardemumma och vanilj

Måltid brunch, frukost
Portioner 12 Stora våfflor, 24 små

Ingredienser

Våfflor

  • 250 g smör
  • 6 dl vetemjöl 360g
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 1 tsk salt 5g
  • 1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk vaniljpasta) 10g
  • 1-2 tsk nymalen kardemumma 8g
  • 5 1/4 dl mjölk 3% 525g
  • 3 st stora ägg 180g

Garnering

  • vispgrädde, glass eller grekisk yoghurt
  • Bär och frukt

Instruktioner

Våfflor, gör så här!

  • Smält smöret, dra av kastrullen från värmen och låt svalna.
    Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, modell större.
  • Separera äggen och häll äggvitan i en rostfri bunke, ställ åt sidan.
    Vispa upp äggulan lätt med mjölken och häll ner i mjölblandningen, rör till en jämn smet. Tillsätt smöret och blanda väl.
  • Vispa äggvitorna till en hård maräng och vänd försiktigt ner i smeten.
  • Grädda våfflorna enligt anvisningar till ditt våffeljärn, på min kan man välja frasiga med mjuk inuti eller genom gräddade med samma textur rakt igenom. 
    Vill du göra små som på bilden, ta då och fyll smeten bara i mitten på våffeljärnet. Du får du dubbelt så många våfflor.
    Servera med det du tycker om!