Småkakor

Jojokaka med pistagekräm och lemon curd.

0 röster

Jojokaka med pistagekräm och lemon curd är MIN NYA FAVORITKAKA! Ursäkta att jag skriker men OMG vad god! Alltså så jäkla god! Och det är tack vare er jag kom på kombinationen, älskar hur snabba svar jag får på Instagram. Många sa pistage och andra sa citron, så varför inte kombinera dom? Fullträff! Kakan har en lite krispig yta men mitten är härligt seg.

Jag har ju två väldigt goda Jojokakor redan, ni hittar vanilj med hasselnötter här och choklad, kola och flingsalt här. Kommer göra ett par till ganska snart då jag har fått så mycket inspiration, jag kan utlova att det blir en med lakrits. Jag valde att göra denna lemon curd lite syrligare och inte så tjock då jag vill få ut så mycket syra som möjligt, det får inte bara bli sött.

Pistagekrämen är från Gridelli. Oslagbar!

Oftast smakar jag bara på bakverken, eller typ äter en kanske två kakor. Men alltså den här var galet jobbig att motstå så jag sket i det och åt många. MÅNGA!

Kakorna är väldigt goda i sig så dom funkar absolut att ”bara” käka utan fyllning. Dra i dig ett gäng med ett glas plöj, lovar att det blir en finfika!

Jojokaka med pistagekräm och lemon curd.

Ingredienser

Jojokaka med pistagekräm och lemon curd.

  • 12 dubblakakor eller 24 ofyllda kakor

Mandel & pistagekakor:

  • 300 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 dl hackade pistagenötter
  • ½ dl hackade pistagenötter till garnering
  • 1 dl vit choklad pellets + lite extra pistage

Lemon curd

  • 1 1/2 dl citronjuice
  • Rivet skal från 1 citron
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 50 g kallt smör i kuber

Pistagesmörkräm

  • ½ dl pistagekräm Gridellis = asgod
  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl florsocker
  • 25 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med din lemon curd. Vispa ihop alla ingredienser förutom smöret i en metall eller glasbunke och ställ över ett vattenbad. Rör hela tiden tills du din curd börjar tjockna eller når 83 grader. (Den här är en lite lösare variant) Ta av från plattan och sila av med finmaskig sil, rör i smöret tills det gått in i krämen helt. Plasta direkt mot curden och ställ i kylen minst en timma. Häll sen upp i en spritspåse.
  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig) Riv mandelmassan på det grövsta, rör ihop med äggvita och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet. Häll ner hackade pistagenötter och rör om försiktigt. Badda händerna i vatten och rulla till en boll, lägg direkt på plåten. Jag väger dom första bollarna till 25g sen gör jag resten lika stora. Upprepa tills du har 24st, 12 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över pistage och grädda i ca 12-15 minuter, tills dom fått fin färg. När kakorna fortfarande är varma strör du över vit choklad och lite mer pistage. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
  • Vispa ihop pistagesmörkrämen, ös ner allt i en bunke och vispa snabbt ihop. Häll ner i en spritspåse med rund tyll.

Montering

  • Placera ut kakorna på ett fat och vänd på hälften, spritsa en ring med pistagesmörkräm på botten. Fyll hålet med lemon curd. Tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i! Ställ in i kylen en stund innan servering.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x